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dc.contributor.authorGarcía, Míriam R.
dc.contributor.authorMauricio-Iglesias, Miguel
dc.date.accessioned2020-02-26T10:31:52Z
dc.date.available2020-02-26T10:31:52Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationGarcía, M.R., Mauricio-Iglesias, M. Computer-aided design of active packaging/food system for extended shelf life. En Actas de las XXXIX Jornadas de Automática, Badajoz, 5-7 de Septiembre de 2018 (pp.651-656). DOI capítulo: https://doi.org/10.17979/spudc.9788497497565.0651 DOI libro: https://doi.org/10.17979/spudc.9788497497565es_ES
dc.identifier.isbn978-84-09-04460-3 (UEX)
dc.identifier.isbn978-84-9749-756-5 (UDC electrónico)
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/25036
dc.description.abstract[Abstract] Common dynamic models of active packaging are focused on the mass transfer of the antimicrobial agents. Nevertheless, the interaction of the antimicrobial agent with the food microorganisms is usually neglected, despite being critical to optimize the food safety and quality. In this work, we propose a dynamic model simulating the dynamics of carvacrol and its inhibition by Listeria monocytogenes in an active packaging system. Carvacrol is an antimicrobial agent allowed as a food additive and Listeria monocytogenes is the major psychrotrophic pathogen in food. The model can be exploited to study different aspects of the food quality and safety, such for example the maximum load of Listeria before packaging and the concentration of carvacrol to guarantee food quality and safety standards.es_ES
dc.description.abstract[Resumen] Los modelos dinámicos comunes de envasado activo se centran en la transferencia masiva de los agentes antimicrobianos. Sin embargo, la interacción del agente antimicrobiano con los microorganismos de los alimentos suele descuidarse, a pesar de ser crítica para optimizar la seguridad y la calidad de los alimentos. En este trabajo, proponemos un modelo dinámico que simula la dinámica del carvacrol y su inhibición por Listeria monocytogenes en un sistema de empaquetado activo. El carvacrol es un agente antimicrobiano permitido como aditivo alimentario y Listeria monocytogenes es el principal patógeno psicotrófico en los alimentos. El modelo puede ser explotado para estudiar diferentes aspectos de la calidad y seguridad de los alimentos, como por ejemplo la carga máxima de Listeria antes del envasado y la concentración de carvacrol para garantizar los estándares de calidad y seguridad de los alimentos.es_ES
dc.description.sponsorshipMinisterio de Economía y Empresa; DPI2014-54085-JINes_ES
dc.description.sponsorshipXunta de Galicia. Consellería de Cultura e Educación Universitaria; GRC2013-032es_ES
dc.description.sponsorshipXunta de Galicia. Consellería de Cultura e Educación Universitaria; AGRUP2015/02es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherÁrea de Ingeniería de Sistemas y Automática, Universidad de Extremaduraes_ES
dc.relation.hasversionhttp://hdl.handle.net/10662/8531
dc.relation.urihttps://doi.org/10.17979/spudc.9788497497565.0651es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial 3.0 Españaes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/es/*
dc.subjectActive packaginges_ES
dc.subjectPredictive microbiologyes_ES
dc.subjectCarvacrol inhibitiones_ES
dc.subjectListeria monocytogeneses_ES
dc.subjectOptimal designes_ES
dc.titleComputer-aided design of active packaging/food system for extended shelf lifees_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectes_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
UDC.startPage651es_ES
UDC.endPage656es_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.17979/spudc.9788497497565.0651
UDC.conferenceTitleXXXIX Jornadas de Automáticaes_ES


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