Computer-aided design of active packaging/food system for extended shelf life
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http://hdl.handle.net/2183/25036
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Computer-aided design of active packaging/food system for extended shelf lifeData
2018Cita bibliográfica
García, M.R., Mauricio-Iglesias, M. Computer-aided design of active packaging/food system for extended shelf life. En Actas de las XXXIX Jornadas de Automática, Badajoz, 5-7 de Septiembre de 2018 (pp.651-656). DOI capítulo: https://doi.org/10.17979/spudc.9788497497565.0651 DOI libro: https://doi.org/10.17979/spudc.9788497497565
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http://hdl.handle.net/10662/8531
Resumo
[Abstract] Common dynamic models of active packaging are focused on the mass transfer of the antimicrobial agents. Nevertheless, the interaction of the antimicrobial agent with the food microorganisms is usually neglected, despite being critical to optimize the food safety and quality. In this work, we propose a dynamic model simulating the dynamics of carvacrol and its inhibition by Listeria monocytogenes in an active packaging system. Carvacrol is an antimicrobial agent allowed as a food additive and Listeria monocytogenes is the major psychrotrophic pathogen in food. The model can be exploited to study different aspects of the food quality and safety, such for example the maximum load of Listeria before packaging and the concentration of carvacrol to guarantee food quality and safety standards. [Resumen] Los modelos dinámicos comunes de envasado activo se centran en la transferencia masiva de los agentes antimicrobianos. Sin embargo, la interacción del agente antimicrobiano con los microorganismos de los alimentos suele descuidarse, a pesar de ser crítica para optimizar la seguridad y la calidad de los alimentos. En este trabajo, proponemos un modelo dinámico que simula la dinámica del carvacrol y su inhibición por Listeria monocytogenes en un sistema de empaquetado activo. El carvacrol es un agente antimicrobiano permitido como aditivo alimentario y Listeria monocytogenes es el principal patógeno psicotrófico en los alimentos. El modelo puede ser explotado para estudiar diferentes aspectos de la calidad y seguridad de los alimentos, como por ejemplo la carga máxima de Listeria antes del envasado y la concentración de carvacrol para garantizar los estándares de calidad y seguridad de los alimentos.
Palabras chave
Active packaging
Predictive microbiology
Carvacrol inhibition
Listeria monocytogenes
Optimal design
Predictive microbiology
Carvacrol inhibition
Listeria monocytogenes
Optimal design
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Dereitos
Atribución-NoComercial 3.0 España
ISBN
978-84-09-04460-3 (UEX) 978-84-9749-756-5 (UDC electrónico)