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dc.contributor.authorBarge-Caballero, Eduardo
dc.contributor.authorGarcía-López, Fernando
dc.contributor.authorMarzoa Rivas, Raquel
dc.contributor.authorBarge-Caballero, Gonzalo
dc.contributor.authorCouto-Mallón, David
dc.contributor.authorPaniagua-Martín, María J.
dc.contributor.authorSolla-Buceta, Miguel
dc.contributor.authorVelasco-Sierra, Carlos
dc.contributor.authorPita-Gutiérrez, Francisco
dc.contributor.authorHerrera-Noreña, José M.
dc.contributor.authorCuenca-Castillo, José J.
dc.contributor.authorVázquez Rodríguez, José Manuel
dc.contributor.authorCrespo-Leiro, María Generosa
dc.date.accessioned2017-08-22T12:08:33Z
dc.date.issued2017-02-10
dc.identifier.citationBarge-Caballero E, García-López F, Marzoa-Rivas R, et al. Prognostic value of the nutritional risk index in heart transplant recipients. Rev Esp Cardiol (Engl Ed.) [Internet]. 2017 Feb 10 [acceso 2017 Ago 22];70(8):639-645es_ES
dc.identifier.issn1885-5857
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/19350
dc.description.abstract[Abstract] Introduction and objectives. To study the prognostic impact of preoperative nutritional status, as assessed through the nutritional risk index (NRI), on postoperative outcomes after heart transplantation (HT). Methods. We conducted a retrospective, single-center study of 574 patients who underwent HT from 1991 to 2014. Preoperative NRI was calculated as 1.519 × serum albumin (g/L) + 41.7 × (body weight [kg] / ideal body weight [kg]). The association between preoperative NRI and postoperative outcomes was analyzed by means of multivariable logistic regression and multivariable Cox regression. Results. Mean NRI before HT was 100.9 ± 9.9. According to this parameter, the prevalence of severe nutritional risk (NRI < 83.5), moderate nutritional risk (83.5 ≤ NRI < 97.5), and mild nutritional risk (97.5 ≤ NRI < 100) was 5%, 22%, and 10%, respectively. One year post-transplant mortality rates in these 4 categories were 18.2%, 25.3%, 7.9% and 10.2% (P < .001), respectively. The NRI was independently associated with a lower risk of postoperative infection (adjusted OR, 0.97; 95%CI, 0.95-1.00; P = .027) and prolonged postoperative ventilator support (adjusted OR, 0.96; 95%CI, 0.94-0.98; P = .001). Patients at moderate or severe nutritional risk had significantly higher 1-year post-HT mortality (adjusted HR, 1.55; 95%CI, 1.22-1.97; P < .001). Conclusions. Malnourished patients have a higher risk of postoperative complications and mortality after HT. Preoperative NRI determination may help to identify HT candidates who might benefit from nutritional intervention.es_ES
dc.description.abstract[Resumen] Introducción y objetivos. Analizar el impacto del estado nutricional preoperatorio, evaluado mediante el índice de riesgo nutricional (IRN), en el pronóstico tras el trasplante cardiaco (TxC). Métodos. Se realizó un estudio retrospectivo de 574 pacientes que recibieron un TxC entre 1991 y 2014 en un centro. El IRN preoperatorio se calculó como 1,519 × albúmina (g/l) + 41,7 × (peso real [kg] / peso ideal [kg]). La asociación entre IRN preoperatorio y eventos clínicos posoperatorios se analizó mediante modelos multivariables de regresión logística y regresión de Cox. Resultados. El IRN preoperatorio medio de la población del estudio era de 100,9 ± 9,9. Según este parámetro, las prevalencias de riesgo nutricional grave (IRN < 83,5), moderado (83,5 ≤ IRN < 97,5) y leve (97,5 ≤ IRN < 100) antes del TxC eran el 5, el 22 y el 10% respectivamente. Las tasas de mortalidad a 1 año tras el TxC en estas 4 categorías fueron del 18,2, el 25,3, el 7,9 y el 10,2% (p < 0,001) respectivamente. El IRN preoperatorio resultó predictor independiente de menor riesgo de infección posoperatoria (odds ratio ajustada [ORa] = 0,97; intervalo de confianza del 95% [IC95%], 0,95-1,00; p = 0,027) y ventilación mecánica prolongada posoperatoria (ORa = 0,96; IC95%, 0,94-0,98; p = 0,001). Los pacientes con riesgo nutricional moderado a grave mostraron mayor mortalidad a 1 año tras el TxC (hazard ratio ajustada = 1,55; IC95%, 1,22-1,97; p < 0,001). Conclusiones. Los pacientes desnutridos tienen mayor riesgo de complicaciones posoperatorias y muerte tras el TxC. La determinación del IRN podría facilitar la identificación de candidatos a TxC que se beneficien de intervenciones nutricionales en espera del órgano.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevier para Sociedad Española de Cardiologíaes_ES
dc.relation.urihttp://dx.doi.org/10.1016/j.rec.2017.01.005es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Españaes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/*
dc.subjectNutritional risk indexes_ES
dc.subjectHeart transplantes_ES
dc.subjectMalnourishmentes_ES
dc.subjectOutcomeses_ES
dc.subjectÍndice de riesgo nutricionales_ES
dc.subjectTrasplante cardiacoes_ES
dc.subjectDesnutriciónes_ES
dc.subjectPronósticoes_ES
dc.titlePrognostic value of the nutritional risk index in heart transplant recipientses_ES
dc.title.alternativeValor pronóstico del índice de riesgo nutricional en receptores de trasplante cardiacoes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesses_ES
dc.date.embargoEndDate2018-02-10es_ES
dc.date.embargoLift2018-02-10
UDC.journalTitleRevista Española de Cardiología (English Edition)es_ES
UDC.volume70es_ES
UDC.issue8es_ES
UDC.startPage639es_ES
UDC.endPage645es_ES


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