Mostrar o rexistro simple do ítem

dc.contributor.advisorTorres, Enrique
dc.contributor.authorOtero García, Laura
dc.contributor.otherUniversidade da Coruña. Facultade de Cienciases_ES
dc.date.accessioned2023-10-19T11:59:30Z
dc.date.available2023-10-19T11:59:30Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/33829
dc.description.abstract[Resumen] Ocultos a la vista de todo el mundo, los mohos se encuentran extensamente distribuidos en la naturaleza. Ahora bien, cuando las condiciones de recolección, transporte o almacenamiento de los cultivos son inadecuadas, estos comienzan a desarrollarse sobre las caras más externas de los alimentos, produciendo en ocasiones unos metabolitos secundarios tóxicos conocidos como micotoxinas. Las características estructurales de estas sustancias nocivas las convierten en una amenaza a tener en cuenta, pues les confieren, entre otras cosas, resistencia a elevadas temperaturas, e incluso a tratamientos físicos o químicos usados en las industrias del sector alimentario. El consumo de productos contaminados con micotoxinas desencadena, en muchos casos, intoxicaciones alimentarias (también llamadas micotoxicosis) con efectos carcinogénicos, embriotóxicos, hepatotóxicos, inmunosupresivos, nefrotóxicos, neurotóxicos, teratogénicos... Por esta razón, es necesario el desarrollo de métodos analíticos más sensibles que permitan detectar la presencia de estas toxinas a menores concentraciones; así como también, la implantación de medidas para evitar o minimizar la infección micótica de los productos agrícolas, desde su cultivo hasta su procesado y posterior distribución. Con la elaboración de este trabajo se pretende realizar una revisión de la literatura científica acerca de las características estructurales de las principales clases de micotoxinas presentes en los alimentos, así como sus posibles efectos sobre la salud humana.es_ES
dc.description.abstract[Resumo] Ocultos á vista de todo o mundo, os mofos están amplamente distribuídos na natureza. Agora ben, cando as condicións de colleita, transporte ou almacenamento dos cultivos son inadecuadas, comezan a desenvolverse nas caras máis externas dos alimentos, producindo ás veces metabolitos secundarios tóxicos coñecidos como micotoxinas. As características estruturais destas substancias nocivas fan que sexan unha ameaza a ter en conta, xa que lles confiren, entre outras cousas, resistencia ás altas temperaturas, e mesmo aos tratamentos físicos ou químicos empregados nas industrias do sector alimentario. O consumo de produtos contaminados con micotoxinas desencadea, en moitos casos, intoxicacións alimentarias (tamén chamadas micotoxicoses) con efectos canceríxenos, embriotóxicos, hepatotóxicos, inmunosupresivos, nefrotóxicos, neurotóxicos, teratoxénicos... Por iso, é necesario desenvolver métodos analíticos máis sensibles que permitan detectar a presenza destas toxinas en concentracións máis baixas; así como tamén, a implantación de medidas para evitar ou minimizar a infección micótica dos produtos agrarios desde o seu cultivo ata a súa transformación e posterior distribución. Coa elaboración deste traballo preténdese realizar unha revisión da literatura científica sobre as características estruturais das principais clases de micotoxinas presentes nos alimentos, así como os seus posibles efectos sobre a saúde humana.es_ES
dc.description.abstract[Abstract] Hidden from public view, moulds are widely distributed in nature. However, when harvesting, transport or storage conditions of crops are inadequate, they start to develop on the outermost surfaces of foodstuffs, sometimes producing toxic secondary metabolites known as mycotoxins. The structural characteristics of these harmful substances make them a threat to be considered, as they confer them, among other things, resistance to high temperatures, and even to physical or chemical treatments used in the food industry. The consumption of products contaminated with mycotoxins often leads to food poisoning (also called mycotoxicosis) with carcinogenic, embryotoxic, hepatotoxic, immunosuppressive, nephrotoxic, neurotoxic, teratogenic, etc. effects. For this reason, it is necessary to develop more sensitive analytical methods to detect the presence of these toxins at lower concentrations, as well as the implementation of measures to avoid or minimise fungal infection of agricultural products from their cultivation to their processing and subsequent distribution. The aim of this work is to review the scientific literature on the structural characteristics of the main classes of mycotoxins present in foodstuffs, as well as their possible effects on human health.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsOs titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenidoes_ES
dc.subjectMicotoxinases_ES
dc.subjectMicotoxicosises_ES
dc.subjectAflatoxinases_ES
dc.subjectAlcaloides del cornezuelo de centenoes_ES
dc.subjectCitrininaes_ES
dc.subjectFumonisinases_ES
dc.subjectOcratoxina Aes_ES
dc.subjectPatulinaes_ES
dc.subjectTricotecenoses_ES
dc.subjectZearalenonaes_ES
dc.subjectMicotoxicosees_ES
dc.subjectAlcaloides do cornezuelo de centenoes_ES
dc.subjectMycotoxinses_ES
dc.subjectMycotoxicosises_ES
dc.subjectAflatoxinses_ES
dc.subjectErgot alkaloidses_ES
dc.subjectCitrinines_ES
dc.subjectFumonisinses_ES
dc.subjectOchratoxin Aes_ES
dc.subjectPatulines_ES
dc.subjectTrichotheceneses_ES
dc.subjectZearalenonees_ES
dc.titleMicotoxinas: características e implicación en la salud humana.es_ES
dc.title.alternativeMicotoxinas: características e implicación na saúde humana.es_ES
dc.title.alternativeMycotoxins: characteristics and implication in human health.es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.description.traballosTraballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2022/2023es_ES


Ficheiros no ítem

Thumbnail

Este ítem aparece na(s) seguinte(s) colección(s)

Mostrar o rexistro simple do ítem