Micotoxinas: características e implicación en la salud humana.
Ver/ abrir
Use este enlace para citar
http://hdl.handle.net/2183/33829Coleccións
- Bioloxía, Grao en [439]
Metadatos
Mostrar o rexistro completo do ítemTítulo
Micotoxinas: características e implicación en la salud humana.Título(s) alternativo(s)
Micotoxinas: características e implicación na saúde humana.Mycotoxins: characteristics and implication in human health.
Autor(es)
Director(es)
Torres, EnriqueData
2023Centro/Dpto/Entidade
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasDescrición
Traballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2022/2023Resumo
[Resumen] Ocultos a la vista de todo el mundo, los mohos se encuentran extensamente distribuidos en
la naturaleza. Ahora bien, cuando las condiciones de recolección, transporte o almacenamiento
de los cultivos son inadecuadas, estos comienzan a desarrollarse sobre las caras más externas
de los alimentos, produciendo en ocasiones unos metabolitos secundarios tóxicos conocidos
como micotoxinas. Las características estructurales de estas sustancias nocivas las convierten
en una amenaza a tener en cuenta, pues les confieren, entre otras cosas, resistencia a
elevadas temperaturas, e incluso a tratamientos físicos o químicos usados en las industrias del
sector alimentario.
El consumo de productos contaminados con micotoxinas desencadena, en muchos casos,
intoxicaciones alimentarias (también llamadas micotoxicosis) con efectos carcinogénicos,
embriotóxicos, hepatotóxicos, inmunosupresivos, nefrotóxicos, neurotóxicos, teratogénicos... Por
esta razón, es necesario el desarrollo de métodos analíticos más sensibles que permitan detectar la
presencia de estas toxinas a menores concentraciones; así como también, la implantación de medidas
para evitar o minimizar la infección micótica de los productos agrícolas, desde su cultivo hasta su
procesado y posterior distribución.
Con la elaboración de este trabajo se pretende realizar una revisión de la literatura científica
acerca de las características estructurales de las principales clases de micotoxinas presentes
en los alimentos, así como sus posibles efectos sobre la salud humana. [Resumo] Ocultos á vista de todo o mundo, os mofos están amplamente distribuídos na natureza.
Agora ben, cando as condicións de colleita, transporte ou almacenamento dos cultivos son
inadecuadas, comezan a desenvolverse nas caras máis externas dos alimentos, producindo
ás veces metabolitos secundarios tóxicos coñecidos como micotoxinas. As características
estruturais destas substancias nocivas fan que sexan unha ameaza a ter en conta, xa que lles
confiren, entre outras cousas, resistencia ás altas temperaturas, e mesmo aos tratamentos
físicos ou químicos empregados nas industrias do sector alimentario.
O consumo de produtos contaminados con micotoxinas desencadea, en moitos casos,
intoxicacións alimentarias (tamén chamadas micotoxicoses) con efectos canceríxenos,
embriotóxicos, hepatotóxicos, inmunosupresivos, nefrotóxicos, neurotóxicos, teratoxénicos...
Por iso, é necesario desenvolver métodos analíticos máis sensibles que permitan detectar a
presenza destas toxinas en concentracións máis baixas; así como tamén, a implantación de
medidas para evitar ou minimizar a infección micótica dos produtos agrarios desde o seu cultivo
ata a súa transformación e posterior distribución.
Coa elaboración deste traballo preténdese realizar unha revisión da literatura científica
sobre as características estruturais das principais clases de micotoxinas presentes nos
alimentos, así como os seus posibles efectos sobre a saúde humana. [Abstract] Hidden from public view, moulds are widely distributed in nature. However, when harvesting,
transport or storage conditions of crops are inadequate, they start to develop on the outermost
surfaces of foodstuffs, sometimes producing toxic secondary metabolites known as mycotoxins.
The structural characteristics of these harmful substances make them a threat to be
considered, as they confer them, among other things, resistance to high temperatures, and
even to physical or chemical treatments used in the food industry.
The consumption of products contaminated with mycotoxins often leads to food poisoning
(also called mycotoxicosis) with carcinogenic, embryotoxic, hepatotoxic, immunosuppressive,
nephrotoxic, neurotoxic, teratogenic, etc. effects. For this reason, it is necessary to develop
more sensitive analytical methods to detect the presence of these toxins at lower
concentrations, as well as the implementation of measures to avoid or minimise fungal infection
of agricultural products from their cultivation to their processing and subsequent distribution.
The aim of this work is to review the scientific literature on the structural characteristics of
the main classes of mycotoxins present in foodstuffs, as well as their possible effects on human
health.
Palabras chave
Micotoxinas
Micotoxicosis
Aflatoxinas
Alcaloides del cornezuelo de centeno
Citrinina
Fumonisinas
Ocratoxina A
Patulina
Tricotecenos
Zearalenona
Micotoxicose
Alcaloides do cornezuelo de centeno
Mycotoxins
Mycotoxicosis
Aflatoxins
Ergot alkaloids
Citrinin
Fumonisins
Ochratoxin A
Patulin
Trichothecenes
Zearalenone
Micotoxicosis
Aflatoxinas
Alcaloides del cornezuelo de centeno
Citrinina
Fumonisinas
Ocratoxina A
Patulina
Tricotecenos
Zearalenona
Micotoxicose
Alcaloides do cornezuelo de centeno
Mycotoxins
Mycotoxicosis
Aflatoxins
Ergot alkaloids
Citrinin
Fumonisins
Ochratoxin A
Patulin
Trichothecenes
Zearalenone
Dereitos
Os titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenido