Alimentación, estado nutricional y salud podológica en personas con diabetes
Use este enlace para citar
http://hdl.handle.net/2183/31690Coleccións
- Podoloxía, Grao en [292]
Metadatos
Mostrar o rexistro completo do ítemTítulo
Alimentación, estado nutricional y salud podológica en personas con diabetesAutor(es)
Director(es)
González-Martín, CristinaVeiga-Seijo, Raquel
Data
2022Centro/Dpto/Entidade
Universidade da Coruña. Facultade de Enfermaría e PodoloxíaDescrición
Traballo fin de grao (UDC.FEP). Podoloxía. Curso 2021/2022Resumo
[Resumen] La Diabetes Mellitus es una enfermedad crónica, con una gran prevalencia que afecta a la
calidad de vida y a la funcionalidad de quien la padece.
Esta patología puede causar ciertas complicaciones como neuropatías y vasculopatías, que
de no ser tratadas correctamente pueden afectar al pie, causando patologías como la
neuroartropatía de Charcot y en casos extremos llegando a la amputación. Otras
alteraciones a nivel del pie como los dedos en garra, Hallux Valgus, onicocriptosis… pueden
verse agravadas por la diabetes.
A pesar de la importancia de mantener unos hábitos adecuados para reducir estas
complicaciones, no existen estudios específicos que aporten datos sobre la relación entre
la patología podológica en personas con DM y el tipo de alimentación. Por eso este
proyecto destaca la importancia de la relación entre ambas.
OBEJTIVOS: Analizar cómo la alimentación y estado nutricional de las personas con DM
puede afectar a la aparición de complicaciones en los pies, así como determinar cuál es la
patología podológica más frecuente e identificar factores de riesgo.
METODOLOGÍA: Una vez aprobado por el comité de ética, se evaluará a cada sujeto
mediante una serie de preguntas sobre sus hábitos de vida, evolución de la patología y
unos cuestionarios de alimentación. A cada uno se le realizarán una serie de pruebas para
valorar el IMC, tipo de huella plantar, alteraciones dérmicas…Será necesario evaluar a 169
personas de la Asociación de Diabéticos Ferrolterra, que hayan firmado el consentimiento
informado. [Resumo] A Diabetes Mellitus é unha enfermidade crónica, cunha gran prevalencia
que afecta á calidade de vida e á funcionalidade de quen a padece.
Esta patoloxía pode causar certas complicacións como neuropatías e vasculopatías, que
de non ser tratadas correctamente poden afectar ao pé, causando patoloxías como
neuroartropatía de Charcot e en casos extremos chegando á amputación. Outras
alteracións a nivel do pé como os dedos en garra, Hallux Valgus, onicocriptosis… poden
verse agravadas pola diabetes.
A pesar da importancia de manter uns hábitos adecuados para reducir estas complicacións,
non existen estudos específicos que acheguen datos sobre a relación entre a patoloxía
podolóxica en persoas con DM e o tipo de alimentación. Por iso este proxecto destaca a
importancia da relación entre ambas.
OBXETIVOS: Analizar como a alimentación e o estado nutricional das persoas con DM
pode afectar á aparición de complicacións nos pés, así como determinar cal é a patoloxía
podológica máis frecuente e identificar factores de risco.
METODOLOXÍA: Unha vez aprobado polo comité de ética, avaliarase a cada suxeito
mediante unha serie de preguntas sobre os seus hábitos de vida, evolución da patoloxía e
uns cuestionarios de alimentación. A cada un realizaránselle unha serie de probas para
valorar o IMC, tipo de pegada plantar, alteracións dérmicas…Será necesario avaliar a 169
persoas da Asociación de Diabéticos Ferrolterra, que asinasen o consentimento informado. [Abstract] Diabetes Mellitus is a chronic disease, with a high prevalence that affects
the quality of life and functionality of those who suffer from it.
This pathology can cause certain complications such as neuropathies and vasculopathies,
which if not treated correctly can affect the foot, causing pathologies such as Charcot
neuroarthropathy and in extreme cases even amputation. Other foot disorders such as claw
toes, hallux valgus, onychocryptosis... can be aggravated by diabetes.
Despite the importance of maintaining adequate habits to reduce these complications, there
are no specific studies that provide data on the relationship between podiatric pathology in
people with DM and the type of diet. For this reason, this project highlights the importance
of the relationship between the two.
OBJECTIVES: To analyse how the diet and nutritional status of people with DM can affect
the appearance of foot complications, as well as to determine which is the most frequent
podiatric pathology and to identify risk factors.
METHODOLOGY: Once approved by the ethics committee, each patient will be assessed
by means of a series of questions about their lifestyle, evolution of the pathology and a food
questionnaire. Each person will undergo a series of tests to evaluate the BMI, type of plantar
adhesion, dermal alterations... It will be necessary to evaluate 169 people from the
Ferrolterra Diabetic Association, who will give their informed consent.
Palabras chave
Diabetes
Food
Nutrition
Podiatric pathology
Nutritional status
Alimentación
Nutrición
Patología podológica
Patoloxía podolóxica
Estado nutricional
Food
Nutrition
Podiatric pathology
Nutritional status
Alimentación
Nutrición
Patología podológica
Patoloxía podolóxica
Estado nutricional
Dereitos
Os titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ao resumo do traballo como ao seu contido. Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su reproducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenido