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dc.contributorUniversidade da Coruña. Facultade de Ciencias
dc.contributor.advisorCastro Castro, Antonio Manuel
dc.contributor.authorOtero Felpete, Ángela
dc.contributor.otherUniversidade da Coruña. Facultade de Cienciases_ES
dc.date.accessioned2019-11-05T09:07:28Z
dc.date.available2019-11-05T09:07:28Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/24228
dc.description.abstract[Resumen]: a obesidad es una epidemia mundial que afecta a personas de todas las edades. Provoca graves problemas de salud tales como enfermedades coronarias y cerebrovasculares, diabetes mellitus e hipertensión arterial e, incluso, puede causar la muerte. Esta dolencia se produce por un aumento en el almacenaje de lípidos por los adipocitos como resultado de un desequilibrio energético. Estas células encargadas de almacenar grasas constituyen el tejido adiposo. Existen dos tipos de tejido graso: la grasa blanca y la grasa parda. El tejido adiposo blanco es muy abundante y se encuentra ampliamente distribuido por el organismo interviniendo fundamentalmente en la reserva energética. Las células del tejido adiposo pardo son más pequeñas que las del tejido adiposo blanco y su citoplasma contiene numerosas gotitas lipídicas de pequeño tamaño (multilocular), a diferencia del adipocito blanco que posee una única gota lipídica de gran tamaño (unilocular). También presentan abundantes mitocondrias con crestas muy juntas que generan calor (termogénesis), interviniendo en la reserva energética del organismo. En esta revisión se analiza las características biológicas del tejido adiposo pardo y su relación con la obesidad, y puesto que su actividad conduce a un mayor gasto energético, este podría ser utilizado como diana para restablecer el equilibrio entre calorías gastadas y consumidas, y, de esta forma, tratar farmacológicamente la obesidad.es_ES
dc.description.abstract[Resumo]: A obesidade é unha epidemia mundial que afecta a persoas de tódalas idades. Provoca graves problemas de saúde tales como enfermidades coronarias e cerebrovasculares, diabetes mellitus e hipertensión arterial e, inclusive, pode causar a morte. Esta doenza prodúcese por un aumento no almacenamento de lípidos polos adipocitos como resultado dun desequilibrio enerxético. Estas células encargadas de almacenar graxa constitúen o tecido adiposo. Existen dous tipos de tecido graxo: a graxa branca e a graxa parda. O tecido adiposo branco é moi abundante e atópase amplamente distribuído polo organismo interviñendo fundamentalmente na reserva enerxética. As células do tecido adiposo pardo son máis pequenas que as do tecido adiposo branco e o seu citoplasma contén numerosas gotiñas lipídicas de pequeno tamaño (multilocular), a diferencia do adipocito branco que posúe unha única gota lípidica de un gran tamaño (unilocular). Tamén presenta abundantes mitocondrias con crestas moi xuntas que xeran calor (termoxénese), intervindo na reserva enerxética do organismo. Nesta revisión analízanse as características biolóxicas do tecido adiposo pardo e a súa relación coa obesidade e posto que a súa actividade conduce a un maior gasto enerxético, este podería ser utilizado como unha diana para restablecer o equilibro entre as calorías gastadas e consumidas, e, de esta forma, tratar farmacolóxicamente a obesidade. Palabras crave: obesidade, tecido adiposo, graxa parda, balance enerxético, termoxénese, enfermidades metabólicas.es_ES
dc.description.abstract[Abstract]: Obesity is a global epidemic that affects people of all ages. It causes serious health problems such as coronary and cerebrovascular diseases, diabetes mellitus and high blood pressure and can even cause death. This condition is caused by an increase in lipid storage by adipocytes as a result of an energy imbalance. These cells responsible for storing fat are a variety of connective tissue. There are two types of fatty tissue: white fat and brown fat. The white adipose tissue is very abundant and is located all throughout the body intervening primarily in the energy reserve. The cells of brown adipose tissue are smaller than those of white adipose tissue and their cytoplasm contains numerous small lipid droplets (multilocular) as opposed to the white adipocyte that has a single large lipid droplet (unilocular). They also have abundant mitochondria with very close crista ridges that generate heat (thermogenesis) intervening in the body’s energy reserve. In this review analyzes the biologically characteristics of brown adipose tissue and its relationship with obesity, and because of its activity leads to greater energy expenditure, so it could be used to restore the balance between calories burned and consumed, and, this can lead to a pharmacology treatment of obesity.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsOs titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenido
dc.subjectObesidades_ES
dc.subjectTejido adiposoes_ES
dc.subjectGrasa pardaes_ES
dc.subjectBalance energéticoes_ES
dc.subjectTermogénesises_ES
dc.subjectEnfermedades metabólicases_ES
dc.subjectObesidadees_ES
dc.subjectTecido adiposoes_ES
dc.subjectGraxa pardaes_ES
dc.subjectBalance enerxéticoes_ES
dc.subjectTermoxénesees_ES
dc.subjectEnfermidades metabólicases_ES
dc.subjectObesityes_ES
dc.subjectAdipose tissuees_ES
dc.subjectBrown fates_ES
dc.subjectEnergy balancees_ES
dc.subjectThermogenesises_ES
dc.subjectMetabolic diseaseses_ES
dc.titleRevisión bibliográfica: características de la grasa parda y su relación con la obesidades_ES
dc.title.alternativeRevisión bibliográfica: características da graxa parda e a súa relación coa obesidadees_ES
dc.title.alternativeLiterature review: characteristics of fat and its relationship with obesityes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.description.traballosTraballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2018/2019es_ES


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