Revisión bibliográfica: características de la grasa parda y su relación con la obesidad

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http://hdl.handle.net/2183/24228Collections
- Traballos académicos (FCIE) [1007]
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Revisión bibliográfica: características de la grasa parda y su relación con la obesidadAlternative Title(s)
Revisión bibliográfica: características da graxa parda e a súa relación coa obesidadeLiterature review: characteristics of fat and its relationship with obesity
Author(s)
Directors
Castro Castro, Antonio ManuelDate
2019Center/Dept./Entity
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasDescription
Traballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2018/2019Abstract
[Resumen]: a obesidad es una epidemia mundial que afecta a personas de todas las edades. Provoca graves problemas de salud tales como enfermedades coronarias y cerebrovasculares, diabetes mellitus e hipertensión arterial e, incluso, puede causar la muerte. Esta dolencia se produce por un aumento en el almacenaje de lípidos por los adipocitos como resultado de un desequilibrio energético. Estas células encargadas de almacenar grasas constituyen el tejido adiposo. Existen dos tipos de tejido graso: la grasa blanca y la grasa parda. El tejido adiposo blanco es muy abundante y se encuentra ampliamente distribuido por el organismo interviniendo fundamentalmente en la reserva energética. Las células del tejido adiposo pardo son más pequeñas que las del tejido adiposo blanco y su citoplasma contiene numerosas gotitas lipídicas de pequeño tamaño (multilocular), a diferencia del adipocito blanco que posee una única gota lipídica de gran tamaño (unilocular). También presentan abundantes mitocondrias con crestas muy juntas que generan calor (termogénesis), interviniendo en la reserva energética del organismo. En esta revisión se analiza las características biológicas del tejido adiposo pardo y su relación con la obesidad, y puesto que su actividad conduce a un mayor gasto energético, este podría ser utilizado como diana para restablecer el equilibrio entre calorías gastadas y consumidas, y, de esta forma, tratar farmacológicamente la obesidad. [Resumo]: A obesidade é unha epidemia mundial que afecta a persoas de tódalas idades. Provoca graves problemas de saúde tales como enfermidades coronarias e cerebrovasculares, diabetes mellitus e hipertensión arterial e, inclusive, pode causar a morte. Esta doenza prodúcese por un aumento no almacenamento de lípidos polos adipocitos como resultado dun desequilibrio enerxético. Estas células encargadas de almacenar graxa constitúen o tecido adiposo. Existen dous tipos de tecido graxo: a graxa branca e a graxa parda. O tecido adiposo branco é moi abundante e atópase amplamente distribuído polo organismo interviñendo fundamentalmente na reserva enerxética. As células do tecido adiposo pardo son máis pequenas que as do tecido adiposo branco e o seu
citoplasma contén numerosas gotiñas lipídicas de pequeno tamaño (multilocular), a diferencia do adipocito branco que posúe unha única gota lípidica de un gran tamaño (unilocular). Tamén presenta abundantes mitocondrias con crestas moi xuntas que xeran calor (termoxénese), intervindo na reserva enerxética do organismo. Nesta revisión analízanse as características biolóxicas do tecido adiposo pardo e a súa relación coa obesidade e posto que a súa actividade conduce a un maior gasto enerxético, este podería ser utilizado como unha diana para restablecer o equilibro entre as calorías gastadas e consumidas, e, de esta forma, tratar farmacolóxicamente a obesidade.
Palabras crave: obesidade, tecido adiposo, graxa parda, balance enerxético, termoxénese, enfermidades metabólicas. [Abstract]: Obesity is a global epidemic that affects people of all ages. It causes serious health problems such as coronary and cerebrovascular diseases, diabetes mellitus and high blood pressure and can even cause death. This condition is caused by an increase in lipid storage by adipocytes as a result of an energy imbalance. These cells responsible for storing fat are a variety of connective tissue. There are two types of fatty tissue: white fat and brown fat. The white adipose tissue is very abundant and is located all throughout the body intervening primarily in the energy reserve. The cells of brown adipose tissue are smaller than those of white adipose tissue and their cytoplasm contains numerous small lipid droplets (multilocular) as opposed to the white adipocyte that has a single large lipid droplet (unilocular). They also have abundant mitochondria with very close crista ridges that generate heat (thermogenesis) intervening in the body’s energy reserve. In this review analyzes the biologically characteristics of brown adipose tissue and its relationship with obesity, and because of its activity leads to greater energy expenditure, so it could be used to restore the balance between calories burned and consumed, and, this can lead to a pharmacology treatment of obesity.
Keywords
Obesidad
Tejido adiposo
Grasa parda
Balance energético
Termogénesis
Enfermedades metabólicas
Obesidade
Tecido adiposo
Graxa parda
Balance enerxético
Termoxénese
Enfermidades metabólicas
Obesity
Adipose tissue
Brown fat
Energy balance
Thermogenesis
Metabolic diseases
Tejido adiposo
Grasa parda
Balance energético
Termogénesis
Enfermedades metabólicas
Obesidade
Tecido adiposo
Graxa parda
Balance enerxético
Termoxénese
Enfermidades metabólicas
Obesity
Adipose tissue
Brown fat
Energy balance
Thermogenesis
Metabolic diseases
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