Toxicidad de contaminantes emergentes sobre microorganismos: estudio de la concentración inhibitoria mínima
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http://hdl.handle.net/2183/24226Coleccións
- Bioloxía, Grao en [443]
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Toxicidad de contaminantes emergentes sobre microorganismos: estudio de la concentración inhibitoria mínimaTítulo(s) alternativo(s)
Toxicidade de contaminantes emerxentes sobre microorganismos: estudo da concentración inhibitoria mínimaToxicity of emerging pollutants on microorganisms: minimun inhibitory concentration study
Autor(es)
Director(es)
Rioboo, CarmenData
2019Centro/Dpto/Entidade
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasDescrición
Traballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2018/2019Resumo
[Resumen]: En el presente trabajo se ha estudiado el potencial efecto citotóxico de diferentes
contaminantes emergentes sobre el crecimiento de tres especies de bacterias y una especie
de levadura. El método seleccionado para este fin se caracteriza por ser sencillo tanto en
cuanto a su realización como en cuanto a la interpretación de los resultados, puesto que
el efecto tóxico de los contaminantes emergentes se ha evaluado en función de la
aparición de puntos o spots formados por células sobre un medio de cultivo que serían un
indicativo de la capacidad de crecimiento de los microorganismos. Los contaminantes
emergentes objeto de estudio han sido seleccionados debido a que su frecuencia de uso y
aplicación por el ser humano es muy elevada. Así se han incluido medicamentos, agentes
antimicrobianos y otros productos que forman parte de utensilios de la vida diaria y el
cuidado personal. Los resultados obtenidos han mostrado que la gran mayoría de los
contaminantes emergentes ensayados ejercen un efecto citotóxico sobre los
microorganismos seleccionados a las concentraciones testadas. Sin embargo, el nivel de
toxicidad difiere en función de la especie de microorganismo ya que, a la vista de los
valores de concentración mínima inhibitoria obtenidos para cada compuesto y especie,
unos han demostrado ser más sensibles que otros. Teniendo en cuenta estos resultados
junto con el elevado uso de estos compuestos, sería interesante realizar más estudios que
profundicen en la potencial toxicidad de estos contaminantes emergentes sobre los
organismos unicelulares. [Resumo]: No presente traballo estúdase o potencial efecto citotóxico de diferentes contaminantes emerxentes sobre o crecemento de tres especies de bacterias e unha especie de levadura.
O método seleccionado para este fin caracterízase por ser sinxelo tanto en canto a súa
realización como en canto á interpretación dos resultados, posto que o efecto tóxico dos
contaminantes emerxentes foi avaliado en función da aparición de puntos ou spots sobre
un medio de cultivo formado por células, as cales serían un indicativo da capacidade de
crecemento dos microorganismos. Os contaminantes emerxentes obxeto de estudo foron
seleccionados debido ó seu elevado uso e aplicación por parte do ser humano. Deste xeito
incluíronse medicamentos, axentes antimicrobianos e outros productos que forman parte
de utensilios da vida diaria e o cuidado persoal. Os resultados obtidos mostraron que a
meirande parte dos contaminantes emerxentes ensaiados exercen un efecto citotóxico
sobre os microorganismos seleccionados ás concentracións testadas. Sen embargo, o nivel
de toxicidade difire en función da especie de microorganismo xa que, á vista dos valores
de concentración mínima inhibitoria obtidos para cada composto e especie, uns
demostraron ser máis sensibles ca outros. Tendo en conta estes resultados xunto co
elevado uso destas substancias, sería interesante realizar máis estudos os cales profundan
na potencial toxicidade destes contaminantes sobre os organismos unicelulares [Abstract]: The present work examines the potential cytotoxic effect of different emerging pollutants on the growth of three species of bacteria and one species of yeast. The method selected for this purpose is characterized by being simple both in terms of its performance and in terms of the interpretation of the results. Therefore, the toxic effect of emerging pollutants has been evaluated based on the appearance of points or spots on a culture medium formed by cells that would be indicative of the growth capacity of microorganisms. The emerging pollutants under study have been selected because their frequency of use and application by humans is very high. This includes medications, antimicrobial agents and other
products that are part of everyday life and personal care utensils. The results obtained
have shown that the vast majority of emerging contaminants tested causes a cytotoxic
effect on the selected microorganisms at the concentrations tested. However, the level of
toxicity differs depending on the species of microorganism because, in view of the
minimum inhibitory concentration values obtained for each compound and species, some
have proven to be more sensitive than others. Considering these results along with the
high use of these compounds, it would be interesting to conduct further studies that could
give us more information about the potential toxicity of these emerging pollutants on
unicellular organisms.
Palabras chave
Spot testing
Contaminantes emergentes
Concentracion minima inhibitoria
Microorganismo
Contaminantes emerxentes
Emergent pollutants
Minimum biocidal concentration
Microorganisms
Contaminantes emergentes
Concentracion minima inhibitoria
Microorganismo
Contaminantes emerxentes
Emergent pollutants
Minimum biocidal concentration
Microorganisms
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