Calidad microbiológica del agua del río Mero
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http://hdl.handle.net/2183/19593Coleccións
- Bioloxía, Grao en [440]
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Calidad microbiológica del agua del río MeroTítulo(s) alternativo(s)
Calidade microbiolóxica da auga do río MeroMicrobiological water quality of the river Mero
Autor(es)
Director(es)
Cid Blanco, ÁngelesData
2017Centro/Dpto/Entidade
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasResumo
[Resumen] Los ríos son la fuente de agua dulce más importante para los seres
humanos, por lo que es necesario conocer su estado y evitar la contaminación
asociada al rápido desarrollo de la población, que conlleva un continuo
desgaste del medio natural. Por este motivo, se ha llevado a cabo un estudio
sobre la calidad del agua del río Mero a partir de distintos puntos de su curso
para conocer cómo las actividades humanas afectan a sus aguas.
Para ello se ha realizado un análisis microbiológico de coliformes totales,
coliformes fecales, enterococos y Pseudomonas, encontrando un aumento
progresivo de coliformes fecales desde el nacimiento del río hasta su
desembocadura. También se ha realizado un estudio sobre el desarrollo de la
microalga Chlamydomonas moewusii, utilizando el agua muestreada para
preparar el medio de cultivo necesario.
Tras el análisis, se concluye que, aunque la calidad del agua es buena tanto
para el desarrollo de las plantas como de los animales acuáticos asociados al
río, el aumento de coliformes fecales en las zonas urbanas así como el
aumento del crecimiento de C. moewusii en estos últimos puntos, evidencian
una alta descarga de aguas residuales domésticas portadoras de materia
orgánica y contaminación fecal, por lo que se hace necesario controlar los
vertidos a las aguas naturales para evitar los problemas de salud que podrían
provocar las bacterias asociadas a la presencia de contaminación fecal en las
aguas. [Resumo] Os ríos son a fonte de auga doce máis importante para os seres humanos,
polo que é necesario coñecer o seu estado e evitar a contaminación asociada ó
rápido desenvolvemento da poboación, que supón un continuo desgaste do
medio natural. Por este motivo levouse a cabo un estudo sobre a calidade da
auga do río Mero a partir de distintos puntos do seu curso para coñecer cómo
as actividades humanas afectan as súas augas.
Para isto realizouse unha análise microbiolóxica de coliformes totales,
coliformes fecais, enterococos e Pseudomonas, encontrando un aumento
progresivo de coliformes fecais dende o nacemento do río ata a súa
desembocadura. Realizouse tamén un estudo sobre o desenvolvemento da
microalga Chlamydomonas moewusii, empregando a auga recollida para
preparar o medio de cultivo necesario. Tras a análise, conclúese que, aínda que a calidade da auga é boa tanto
para o desenvolvemento das plantas como dos animais acuáticos asociados ó
río, o aumento de coliformes fecais nas zonas urbanas así como o aumento do
crecemento de C. moewusii nestes últimos puntos, evidencian una alta
descarga de augas residuais domésticas portadoras de materia orgánica e
contaminación fecal, polo que se fai necesario controlar os vertidos ás augas
naturais para evitar os problemas de saúde que poderían provocar as bacterias
asociadas á presenza de contaminación fecal nas augas. [Abstract] Rivers are the most important source of fresh water for humans, so it´s
necessary to know their condition and avoid contamination associated with the
fast increasment of the population, which entails a continuous wastage of the
natural environment. For this reason, a study has been conducted on the water
quality of the river Mero from different points of its course to know how human
activities affect its waters.
Because of this, a microbiological analysis of total coliforms, faecal coliforms,
enterococci and Pseudomonas has been carried out, finding a progressive
increase of faecal coliforms from the source of the river to its mouth. Another
study has been made on the microalgae Chlamydomonas moewusii growth,
using the sampled water to prepare the necessary culture medium.
After the analysis, it is concluded that, although the water quality is good for
the development of the plants and the aquatic animals associated to the river,
the increase of faecal coliforms in urban areas as well as the growth of C.
moewusii in the last points, evidences a high discharge of domestic
wastewaters bearing organic matter and faecal contamination, reason why it is
necessary to control the discharges to the natural waters to avoid the health
problems that the bacteria associated to the presence of faecal contamination in
the waters could provoke.
Palabras chave
Mero
Coliformes fecales
Coliformes totales
Pseudomonas
Enterococos
Chlamydomonas moewusii
Crecimiento
Clorofila
Coliformes fecais
Crecemento
Faecal coliforms
Total coliforms
Enterococci
Growth
Chlorophylls
Coliformes fecales
Coliformes totales
Pseudomonas
Enterococos
Chlamydomonas moewusii
Crecimiento
Clorofila
Coliformes fecais
Crecemento
Faecal coliforms
Total coliforms
Enterococci
Growth
Chlorophylls
Descrición
Traballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2016/2017
Dereitos
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