O sector lácteo en Galicia: especialización, crise e reestructuración do sector
Ver/ abrir
Use este enlace para citar
http://hdl.handle.net/2183/18044Coleccións
- Economía, Grao en [79]
Metadatos
Mostrar o rexistro completo do ítemTítulo
O sector lácteo en Galicia: especialización, crise e reestructuración do sectorAutor(es)
Director(es)
Fernández Redondo, MartaData
2016Centro/Dpto/Entidade
Universidade da Coruña. Facultade de Economía e EmpresaDescrición
Traballo fin de grao (UDC.ECO). Economía. Curso 2015/2016Resumo
[Resumo]: A modernización do sector lácteo en Galicia ten lugar a partir da segunda metade do século XX, concretamente dende os anos sesenta. Este desenvolvemento do sector é debido por un lado á mellora da eficiendcia nas técnicas de produción e pastoreo e, por outro lado, á existencia dunha crecente demanda urbana de produtos lácteos. Os avances na modernización do campo e o fomento por parte do estado da orientación láctea da produción permitiron destinar a produción das explotacións cara o mercado. Os anos 1986 coa incorporación á CEE e 2015 coa eliminación do sistema de cotas son as datas clave para este sector. Na actualidade, a actividade láctea posiciona a Galicia entre as dez principais rexións productoras da UE e a principal de España. A pesar desta importancia, as explotacións galegas presentan certos problemas que frean a súa competitividade, a maioría deles arrastrados dende o século anterior, como son o reducido tamaño das explotacións, a intensificación do proceso produtivo e os elevados costes debido ao minifundismo, a escasa diversificación na produción ou a falla de asociacionismo. As unidades agrarias, apoiándose en medidas da PAC ou de políticas rexionais adecuadas deben superar estas trabas ao seu desenvolvemento para lograr ser competitivas e esecializarse á vez que reforzan a súa posición na cadea de comercialización e distribución do leite. O canle por excelencia para acadar estes retos é a creación de cooperativas agrarias ou o impulso das xa existentes. [Resumen]: La modernización del sector lácteo en Galicia tiene lugar a partir de la segunda mitad del siglo XX, concretamente desde los años sesenta. Este desarrollo del sector es debido, por un lado, a la mejora de la eficiencia en las técnicas de produción y pastoreo y, por otro lado, a la existencia de una creciente demanda urbana de produtos lácteos. Los avances en la modernización del campo gallego y el fomento por parte del estado de la orientación láctea de la produción, permitieron destinar la produción de las explotaciones hacia el mercado. Los años 1986 con la incorpración a la CEE y 2015 con la eliminación del sistema de cuotas son las fechas clave para este sector. En la actualidad, la actividad láctea posiciona a Galicia entre las diez principales regiones productoras de la UE y la principal de España. A pesar de esta importancia, las explotaciones gallegas presentan ciertos problemas que frenan su competitividad, la mayoría de ellos arrastrados desde el siglo anterior, como son el reducido tamaño de las explotaciones, la intensificación del proceso productivo y los elevados costes debido al minifundismo, la escasa diversificación en la produción o la falla de asociacionismo. Las unidades agrarias, apoyándose en medidas de la PAC o de políticas regionales adecuadas deben superar estas trabas a su desarrollo para lograr ser competitivas y especializarse a la vez que refuerzan su posición en la cadena de comercialización y distrubución de la leche. El canal por excelencia para alcanzar estos retos es la creación de cooperativas agrarias o el impulso de las ya existentes. [Abstract]: The renewal of the milk sector in Galicia takes place since the second half of the twentieth century, more precisely from the 60s. The development of this sector is due, by one side, to the improvement of the efficiency in the production tecniques and the sheeperdings skills, and on the other side, to the existance of a growing urban demand of milk products. The advances in the renewal of the Galician countryside and the promotion by the central government of the milk regulation let to apply the farms production to the market. The joining of Spain to the CEE in 1986 and the removal of the quota system in 2015 are the essential dates for the sector. Nowadays, Galicia is one of the main ten milk production regions in EU and the most important in Spain. Despite this importance, the Galician farms show certain problems which decelerate its competitivenes. Most of these problems already come from the last century like the small size of the farms the intensification of the process and the high costs due to the small holding, the poor diversification of the production or the lack of association. The farms must take support on the CAP rulers or regional policies in order to solve these problems for being competitive and get specialized at the same time that they strengthen their position in the milk network. The essential way of achieving these challenges is the promotion of cooperative societies.
Palabras chave
Sector lácteo
Galicia
Cotas lácteas
Cuotas lácteas
PAC
Crise do sector lácteo
Crisis del sector lácteo
Milk sector
Milk quotas
CAP
Crisis of the milk sector
Galicia
Cotas lácteas
Cuotas lácteas
PAC
Crise do sector lácteo
Crisis del sector lácteo
Milk sector
Milk quotas
CAP
Crisis of the milk sector
Dereitos
Os titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenido
Ítems relacionados
Mostrando ítems relacionados por Título, autor ou materia.
-
Cross-Sector Partnerships: A Social Innovation in the European Work Integration Sector
Leca, Bernard; Sandford, Sarah; Cognat, Aurélie Sara; Pache, Anne-claire; Mato-Santiso, Vanessa; Hyánek, Vladimír; Krlev, Giorgi (Routledge, 2018)[Abstract] As the authors compared how the innovations emerged and unfolded in the four selected countries, guided by expert advice, they chose to focus their enquiry on cross-sector partnerships (CSPs) as an innovation ... -
¿Hacer en el sector público o comprar al sector privado?: la regulación de la autoprovisión administrativa en España
Amoedo-Souto, Carlos-Alberto (2021-06)[Resumen]: El presente trabajo proporciona una panorámica sobre el actual debate de las técnicas de autoprovisión administrativa en España. El concepto de autoprovisión administrativa se utiliza para explicar las distintas ...