Mostrar o rexistro simple do ítem

dc.contributor.advisorJácome, M. A.
dc.contributor.advisorPardo-Vázquez, José L.
dc.contributor.authorBourdelande García, Marta
dc.contributor.otherUniversidade da Coruña. Facultade de Cienciases_ES
dc.date.accessioned2023-08-24T08:31:46Z
dc.date.available2023-08-24T08:31:46Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/33417
dc.description.abstract[Resumen] Los animales de experimentación están mantenidos bajo una alimentación ad libitum, es decir, bajo una disponibilidad ilimitada de comida, lo que provoca que estos animales tengan sobrepeso. Esto representa dos inconvenientes. Por una parte, los resultados obtenidos en experimentos con animales sometidos a estas condiciones sólo serán extrapolables a sujetos que representen estas mismas condiciones, es decir, sujetos con sobrepeso. Por otro lado, la salud de estos animales se ve comprometida. Se conocen los efectos de la disponibilidad de comida sobre la salud en general y sobre el rendimiento cognitivo en particular. Estos trabajos han demostrado que la restricción calórica afecta positivamente tanto a la duración de la vida como a la calidad de la misma. Además, mejora el rendimiento de funciones cognitivas como la memoria y el aprendizaje. En el presente trabajo, se estudiaron los efectos de las condiciones de alimentación sobre la toma de decisiones basadas en valor en ratas de laboratorio. Para ello, se manipuló la disponibilidad de la comida en dos grupos experimentales, uno sometido a disponibilidad ad libitum de comida, y otro bajo restricción calórica, y se comparó el rendimiento de estos grupos en una tarea de decisiones basadas en el valor. En la tarea, los animales debieron elegir en cada ensayo entre varias alternativas de respuesta. Cada alternativa estaba asociada a un determinado valor de recompensa, y los animales debieron de aprender cuáles eran las mejores alternativas y seleccionarlas. Cuando el rendimiento se estabilizó, se restablecieron aleatoriamente las asociaciones respuesta-recompensa y comenzó otro episodio de aprendizaje.es_ES
dc.description.abstract[Resumo] Os animais de experimentación mantéñense baixo unha dieta ad libitum, é dicir, cunha dispoñibilidade ilimitada de alimento, o que fai que estes animais teñan sobrepeso. Isto representa dous inconvenientes. Por unha banda, os resultados obtidos en experimentos con animais sometidos a estas condicións só se poden extrapolar a suxeitos que representan estas mesmas condicións, é dicir, suxeitos con sobrepeso. Por outra banda, a saúde destes animais vese comprometida. Coñécense os efectos da dispoñibilidade de alimentos na saúde en xeral e no rendemento cognitivo en particular. Estes traballos demostraron que a restrición calórica afecta positivamente tanto á duración da vida como á súa calidade. Ademais, mellora o desempeño de funcións cognitivas como a memoria e a aprendizaxe. No presente traballo, estudáronse os efectos das condicións de alimentación na toma de decisións baseadas en valores en ratas de laboratorio. Para iso manipulouse a dispoñibilidade de alimentos en dous grupos experimentais, un sometido a dispoñibilidade ad libitum de alimentos e o outro baixo restrición calórica, e comparouse o desempeño destes grupos nunha tarefa de decisión baseada en valores. Na tarefa, os animais tiveron que escoller en cada proba entre varias alternativas de resposta. Cada alternativa estaba asociada a un determinado valor de recompensa, e os animais debían ter aprendido cales son as mellores alternativas e seleccionalas. Cando o rendemento se estabilizou, as asociacións resposta-recompensa restablecéronse aleatoriamente e comezou outro episodio de aprendizaxe.es_ES
dc.description.abstract[Abstract] Experimental animals are maintained under an ad libitum diet, that is, under unlimited availability of food, which causes these animals to be overweight. This represents two drawbacks. On the one hand, the results obtained in experiments with animals subjected to these conditions can only be extrapolated to subjects that represent these same conditions, that is, overweight subjects. On the other hand, the health of these animals is compromised. The effects of food availability on health in general and on cognitive performance in particular are known. These works have shown that caloric restriction positively affects both the duration of life and its quality. In addition, it improves the performance of cognitive functions such as memory and learning. In the present work, the effects of feeding conditions on value-based decision making in laboratory rats were studied. To do this, the availability of food was manipulated in two experimental groups, one subjected to ad libitum availability of food, and the other under caloric restriction, and the performance of these groups in a value-based decision task was compared. In the task, the animals had to choose in each trial between several response alternatives. Each alternative was associated with a certain reward value, and the animals must have learned which are the best alternatives and select them. When performance stabilized, response-reward associations were randomly reset and another learning episode began.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsOs titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenidoes_ES
dc.subjectAd Libitumes_ES
dc.subjectRestricción calóricaes_ES
dc.subjectToma de decisioneses_ES
dc.subjectDecisiones basadas en valores_ES
dc.subjectRestrición calóricaes_ES
dc.subjectToma de decisiónses_ES
dc.subjectDecisións baseadas en valores_ES
dc.subjectCaloric restrictiones_ES
dc.subjectDecision-makinges_ES
dc.subjectValue-based decision-makinges_ES
dc.title¿Se decide mejor al seguir una dieta de restricción calórica?es_ES
dc.title.alternativeDecídese mellor ao seguir unha dieta de restrición calórica?es_ES
dc.title.alternativeAre Decisions Better When Following a Calorie-Restricted Diet?es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.description.traballosTraballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2022/2023es_ES


Ficheiros no ítem

Thumbnail

Este ítem aparece na(s) seguinte(s) colección(s)

Mostrar o rexistro simple do ítem