Mostrar o rexistro simple do ítem

dc.contributor.advisorMillán-Calenti, José Carlos
dc.contributor.advisorMaseda, Ana
dc.contributor.advisorMillán-Calenti, José Carlos (Titor)
dc.contributor.authorRegueiro Folgueira, Laura
dc.date.accessioned2023-01-25T18:22:12Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/32399
dc.descriptionPrograma Oficial de Doutoramento en Ciencias da Saúde. 5007V01es_ES
dc.description.abstract[Resumen] La malnutrición está estrechamente ligada con la fragilidad, ambas condiciones suponen un importante impacto sanitario y social. Conocer más acerca de estos dos síndromes geriátricos es de vital importancia para el diseño de programas de intervención futuros que promuevan la salud y calidad de vida de personas mayores institucionalizadas. El objetivo de este trabajo, enmarcado dentro del proyecto FRAGILESS, fue conocer la prevalencia de malnutrición y factores más frecuentemente asociados al estado nutricional de personas mayores frágiles y pre-frágiles institucionalizadas. Se realizó un estudio transversal con una Valoración Geriátrica Integral. La prevalencia de malnutrición fue del 17,4% y de riesgo de malnutrición subió al 58,5%. Puntuaciones bajas en el MNA o en su versión MNA-SF, IMC, estado cognitivo deteriorado, presencia de fragilidad y problemas de deglución se relacionaron con la coexistencia de malnutrición. Los factores determinantes de malnutrición frente al estado nutricional normal fueron IMC y presencia de deterioro cognitivo, fragilidad y alteraciones de la deglución. Los factores determinantes de malnutrición frente al grupo en riesgo de malnutrición fueron IMC, presencia de fragilidad y alteraciones en la deglución. La valoración integral e identificación de los factores de riesgo son esenciales para informar sobre el estado nutricional de las personas mayores.es_ES
dc.description.abstract[Resumo] A malnutrición está intimamente ligada coa fraxilidade, ambas condicións teñen un importante impacto sanitario e social. Saber máis sobre estes dous síndromes xeriátricos é de vital importancia para o deseño de futuros programas de intervención que promovan a saúde e a calidade de vida das persoas maiores institucionalizadas. O obxectivo deste traballo, enmarcado dentro do proxecto FRAGILESS, foi determinar a prevalencia da malnutrición e os factores máis frecuentemente asociados ao estado nutricional das persoas maiores fráxiles e prefráxiles institucionalizadas. Realizouse un estudo transversal cunha Valoración Xeriátrica Integral, a prevalencia de malnutrición observada foi do 17,4 % e o risco de malnutrición subiu ao 58,5%. As puntuacións baixas no MNA ou a súa versión MNA-SF, o IMC, o estado cognitivo deteriorado, a presenza de fraxilidade e os problemas de degolación relacionáronse coa coexistencia de malnutrición. Os preditores de malnutrición fronte ao estado nutricional normal foron o IMC e a presenza de deterioro cognitivo, fraxilidade e trastornos da degolación. Os factores preditores de malnutrición fronte ao grupo en risco de malnutrición foron o IMC, a presenza de fraxilidade e trastornos da degolación. A valoración integral e identificación dos factores de risco son esenciais para informar sobre o estado nutricional das persoas maiores.es_ES
dc.description.abstract[Abstract] Malnutrition is closely linked to frailty, both conditions have a significant health and social impact. Knowing more about these two geriatric syndromes is of vital importance for the design of future intervention programs that promote the health and quality of life of institutionalized older people. The objective of this work, framed within the FRAGILESS project, has been to determine the prevalence of malnutrition and the factors most frequently associated with the nutritional status of institutionalized frail and pre-frail older people. A cross-sectional study was carried out with a Comprehensive Geriatric Assessment, the prevalence of malnutrition observed was 17.4% and the risk of malnutrition was 58.5%. Low scores on the MNA or its MNA-SF version, BMI, impaired cognitive status, the presence of frailty, and swallowing problems were related to the coexistence of malnutrition. Predictors of malnutrition versus normal nutritional status were BMI and the presence of cognitive impairment, frailty, and swallowing disorders. While the determinants of malnutrition against the group at risk of malnutrition were BMI, the presence of frailty and swallowing disorders. Comprehensive assessment and identification of risk factors are essential to inform about the nutritional status of older people.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsOs titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido desta tese a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo da tese como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de esta tesis a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen de la tesis como a su contenidoes_ES
dc.subjectMalnutrición en los ancianoses_ES
dc.subjectAncianos-Enfermedadeses_ES
dc.titleEstado nutricional y factores asociados en una muestra de personas mayores frágileses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesises_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesses_ES
dc.date.embargoEndDate2023-05-11es_ES
dc.date.embargoLift2023-05-11


Ficheiros no ítem

Thumbnail

Este ítem aparece na(s) seguinte(s) colección(s)

Mostrar o rexistro simple do ítem