Mostrar o rexistro simple do ítem

dc.contributor.advisorPérez-Castro, Teresa-Rosalía
dc.contributor.authorAguilar Vázquez, Antía
dc.contributor.otherUniversidade da Coruña. Facultade de Enfermaría e Podoloxíaes_ES
dc.date.accessioned2022-09-16T10:38:27Z
dc.date.available2022-09-16T10:38:27Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/31610
dc.description.abstract[Resumen] En las últimas décadas, en las sociedades desarrolladas se está produciendo un profundo cambio demográfico caracterizado por un progresivo envejecimiento de la población. En esta etapa de la vida se producen importantes cambios bio-psico-sociales que convierten a la población de edad avanzada en un colectivo altamente susceptible de presentar alteraciones nutricionales. Es por eso, que son necesarias las intervenciones educativas, con el objetivo de mejorar la alimentación, actividad física y composición corporal. Teniendo en cuenta los beneficios de la Dieta Atlántica (DA) se considera aconsejable la aplicación de programas educativos en el ámbito de la atención primaria con el fin de fomentar hábitos y estilos de vida más saludables. Objetivo: Determinar la efectividad de una intervención educativa con Dieta Atlántica en población de entre 65 y 79 años en el ámbito de Atención Primaria para conseguir una mejora en su estado nutricional. Metodología: Se realizará un estudio de tipo cuantitativo, cuasiexperimental y prospectivo en la población de entre 65 y 79 años en el ámbito de Atención primaria en las siete áreas sanitarias gallegas. Mediante cuestionarios se recogerá la adherencia a la DA, nivel de actividad física, antropometría y una muestra sanguínea en 1248 sujetos seleccionados aleatoriamente en 52 centros de Atención Primaria de la comunidad gallega elegidos de manera aleatoria también. Se realizarán 3 sesiones educativas en cada uno de ellos y se volverá a realizar las mediciones a los 6, 18 y 30 meses, con el fin de poder evaluar la adherencia.es_ES
dc.description.abstract[Resumo] Nas últimas décadas, as sociedades desenvolvidas sufriron un profundo cambio demográfico caracterizado por un progresivo envellecemento da poboación. Nesta etapa da vida prodúcense importantes cambios bio-psico-sociais que converten á poboación maior nun colectivo altamente susceptible de presentar alteracións nutricionais. Por iso son necesarias intervencións educativas, co obxectivo de mellorar a alimentación, a actividade física e a composición corporal. Tendo en conta os beneficios da Dieta Atlántica (DA), considérase conveniente aplicar programas educativos no ámbito da atención primaria co fin de promover hábitos e estilos de vida máis saudables. Obxectivo: Determinar a eficacia dunha intervención educativa coa Dieta Atlántica nunha poboación de entre65 e 79 anos no ámbito da Atención Primaria para lograr unha mellora do seu estado nutricional. Metodoloxía: Realizarase un estudo cuantitativo, cuasiexperimental e prospectivo na poboación de entre 65 e 79 anos no ámbito da Atención Primaria das sete áreas sanitarias galegas. Mediante cuestionarios recollerase a adhesión á DA, o nivel de actividade física, a antropometría e unha mostra de sangue en 1248 suxeitos seleccionados aleatoriamente en 52 centros de Atención Primaria da comunidade galega tamén elixidos ao azar. En cada unha delas realizaranse tres sesións didácticas e volveranse tomar medicións aos 6, 18 e 30 meses, para poder valorar a adhesión.es_ES
dc.description.abstract[Abstract] In recent decades, developed societies have undergone a profound demographic change characterized by a progressive aging of the population. Important bio-psycho-social changes take place at this stage of life, making the elderly population a group that is highly susceptible to presenting nutritional alterations. That is why educational interventions are necessary, with the aim of improving nutrition, physical activity and body composition. Taking into account the benefits of the Atlantic Diet (AD), it is considered advisable to apply educational programs in the field of primary care in order to promote healthier habits and lifestyles. Objective: To determine the effectiveness of an educational intervention with the Atlantic Diet in a population between 65 and 79 years of age in the field of Primary Care to achieve an improvement in their nutritional status. Metodology: A quantitative, quasi-experimental and prospective study will be carried out in the population between 65 and 79 years of age in the field of Primary Care in the seven Galician health areas. Through questionnaires, adherence to the AD, level of physical activity, anthropometry and a blood sample will be collected in 1248 randomly selected subjects in 52 Primary Care centers of the Galician community also randomly chosen. Three educational sessions will be held in each of them and measurements will be taken again at 6, 18 and 30 months, in order to be able to assess adherence.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsOs titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ao resumo do traballo como ao seu contido. Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su reproducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado y/o con fines de estudio e investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenido.es_ES
dc.subjectDieta atlánticaes_ES
dc.subjectIntervención educativaes_ES
dc.subjectMayores de 65 añoses_ES
dc.subjectMaiores de 65 anoses_ES
dc.subjectAtlantic dietes_ES
dc.subjectEducative interventiones_ES
dc.subjectOver 65 years oldes_ES
dc.titleEficacia de una intervención educativa con Dieta Atlántica en adultos mayores de Galicia para mejorar su estado nutricional. Proyecto de investigación.es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.description.traballosTraballo fin de grao (UDC.FEP). Enfermaría. Curso 2021/2022es_ES


Ficheiros no ítem

Thumbnail

Este ítem aparece na(s) seguinte(s) colección(s)

Mostrar o rexistro simple do ítem