Variación de la población de microorganismos en suelos que han sufrido un incendio forestal
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http://hdl.handle.net/2183/23623Coleccións
- Bioloxía, Grao en [437]
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Variación de la población de microorganismos en suelos que han sufrido un incendio forestalTítulo(s) alternativo(s)
Variación da poboación de microorganismos nos solos que sufriron un incendio forestalVariation of the population of microorganisms in soils that have suffered a forest fir
Autor(es)
Director(es)
Torres, EnriqueData
2019Centro/Dpto/Entidade
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasDescrición
Traballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2018/2019Resumo
[Resumen]: Debido a la alta incidencia de los incendios forestales en España (1.787 en el primer trimestre de 2019) y a la importancia de los microorganismos del suelo como indicadores de calidad, se realizó un análisis microbiológico de suelos para evaluar el efecto de los incendios sobre varios grupos cultivables de microorganismos, tomando como referencia un suelo sin perturbar de la misma zona que se asume como control. Fueron analizados microorganismos aerobios heterótrofos mesófilos, hongos, enterobacterias y microorganismos esporulados aerobios.
En general, las poblaciones microbianas del suelo quemado registraron valores de UFC/g significativamente menores que en los suelos no quemados (p<0,05). Además, las diferencias de cada grupo de microorganismos en cada uno de los incendios resultaron en su mayoría estadísticamente significativas, y muestran una disminución de microorganismos cuando el suelo se encuentra afectado por un incendio forestal. El grupo de microorganismos más sensible a la acción de los incendios fue el de los mesófilos aerobios, en cambio los microorganismos esporulados aerobios fueron el grupo más resistente. Como consecuencia, la proporción de las poblaciones de microorganismos esporulados aerobios con respecto a los microorganismos aerobios mesófilos en suelos quemados aumentó en contraposición a las proporciones del suelo no quemado. [Resumo]: Debido á alta incidencia dos incendios forestais en España (1.787 no primeiro trimestre de 2019) e á importancia dos microorganismos do solo como indicadores de calidade, se realizouse unha análise microbiolóxica dos solos para avaliar o efecto dos incendios sobre grupos cultivables de microorganismos, tomando como referencia un solo sen perturbar da mesma zona que asúmese como control. Foron analizados microorganismos aerobios heterótrofos mesófilos, fungos, enterobacterias e microorganismos esporulados.
En xeral, as poboacións microbianas do solo queimado rexistraron valores de UFC/ g significativamente menores que nos solos non queimados (p<0,05). Ademais, as diferenzas de cada grupo de microorganismos en cada un dos incendios resultaron na súa maioría estatisticamente significativas, e mostran unha diminución de microorganismos cando o solo atópase afectado por un incendio forestal. O grupo de microorganismos máis sensible á acción dos incendios foi o dos mesófilos aerobios, en cambio os microorganismos esporulados aerobios foron o grupo máis resistente. Como consecuencia, a proporción das poboacións en solos queimados de microorganismos esporulados aerobios con respecto aos microorganismos aerobios mesófilos aumentou en contraposición ás proporcións do solo non queimado. [Abstract]: Due to the high incidence of forest fires in Spain (1,787 in the first quarter of 2019), and the importance of soil microorganisms as quality indicators, a soil microbiological analysis was conducted to evaluate the effect of fires on groups cultivable of microorganisms, taking as reference an undisturbed soil of the same area that is assumed as control. Mesophilic heterotrophic aerobic microorganisms, yeasts, fungi, enterobacteria and sporulated microorganisms were analyzed.
In general, the burned soil microbial populations recorded UFC / g values significantly lower than in the non-burned soils (p<0.05). In addition, the differences of each group of microorganisms in each one of the fires were mostly statistically significant and show a decrease in microorganisms when the soil is affected by a forest fire. The group of microorganisms most sensitive to the action of the fires was that of the aerobic mesophilics, whereas the aerobic sporulated microorganisms were the most resistant group. As a consequence, the proportion of populations in burned soils of aerobic sporulated microorganisms with respect to aerobic mesophilic microorganisms increased as opposed to the proportions of unburned soil.
Palabras chave
Incendios forestales
Microorganismo
Suelo
Microorganismos aerobios mesófilos
Enterobacterias
Hongos
Microorganismos esporulados
Incendios forestais
Solo
Fungos
Forest fires
Microorganisms
Soil
Mesophilics aerobic microorganisms
Enterobacteria
Fungus
Sporulated microorganisms
Microorganismo
Suelo
Microorganismos aerobios mesófilos
Enterobacterias
Hongos
Microorganismos esporulados
Incendios forestais
Solo
Fungos
Forest fires
Microorganisms
Soil
Mesophilics aerobic microorganisms
Enterobacteria
Fungus
Sporulated microorganisms
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