Revisión sistemática: ácidos grasos y enfermedades cardiovasculares
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http://hdl.handle.net/2183/23190Coleccións
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Revisión sistemática: ácidos grasos y enfermedades cardiovascularesAutor(es)
Director(es)
Meijide-Failde, RosaData
2018Centro/Dpto/Entidade
Universidade da Coruña. Facultade de Ciencias da SaúdeDescrición
Traballo fin de mestrado (UDC.FCS). Asistencia e investigación sanitaria. Especialidade en investigación clínica. Curso 2017/2018Resumo
[Resumen] Objetivos: El objetivo del presente estudio es establecer si en pacientes con factores de riesgo cardiovascular, la sustitución de ácidos grasos de la dieta por ácidos grasos cis-monoinsaturados previenen la morbilidad y mortalidad cardiovascular. Como objetivo específico se pretende determinar el efecto de dicha sustitución en la disfunción endotelial. Metodología: Se realizó una revisión bibliográfica sistemática de la literatura científica actual. Para ello se llevó a cabo una búsqueda bibliográfica de revisiones sistemáticas y de artículos originales. La búsqueda de revisiones sistemáticas se realizó en Cochrane Library Plus y Medline, bases de datos especializadas en revisiones sistemáticas. Para la búsqueda de artículos originales se utilizó además ISI Web of Knowledge. En los artículos que cumplieron los criterios de inclusión se analizaron las variables de estudio: morbilidad y mortalidad cardiovascular, hipertensión, disfunción endotelial, perfil lipídico, diabetes mellitus, marcadores de inflamación, evidencia científica y grado de recomendación. Resultados: Como resultado de la búsqueda se obtuvieron 80 citas, de las cuales se cribaron 61 tras la eliminación de los duplicados y de estas referencias, 17 artículos cumplieron los criterios de inclusión establecidos incluyéndose en la síntesis de la revisión sistemática. Se analizaron 2 meta-análisis de estudios de cohorte, 3 revisiones sistemáticas de ensayos clínicos aleatorizados y los restantes artículos fueron ensayos clínicos aleatorizados. Conclusiones: Dependiendo de la variable de estudio se obtiene un nivel de evidencia 1 o 2 y un grado de recomendación A o B. El consumo de ácidos grasos cis-monoinsaturados, mejora la morbilidad y mortalidad cardiovascular y los factores de riesgo cardiovascular estudiados, pudiendo recomendarse el aumento de su consumo para la prevención de enfermedades cardiovasculares. [Resumo] Obxetivos: O obxetivo do presente estudo é determinar se en pacientes con factores de risco cardiovascular, a substitución de ácidos graxos da dieta con ácidos graxos cis-monoinsaturados preven a morbilidade e mortalidade cardiovascular. O obxetivo específico é determinar o efecto de dita sustitución na disfunción endotelial. Metodoloxía: realizouse unha revisión bibliográfica sistemática da literatura científica actual. Para iso, fíxose unha procura bibliográfica de revisións sistemáticas e artigos orixinais. A busca de revisións sistémicas realizouse en Cochrane Library Plus e en Medline, bases de datos especializadas en revisións sistemáticas. Para a procura de artigos orixinais tamén se empregou ISI Web of Knowledge. Nos artigos que cumpriron os criterios de inclusión, analizáronse as variables de estudo: morbilidade e mortalidade cardiovascular, hipertensión, disfunción endotelial, perfil lipídico, diabetes mellitus, marcadores de inflamación, evidencia científica e grao de recomendación. Resultados: Como resultado da busca, obtivéronse 80 citas, das cales 61 foron seleccionadas despois da eliminación dos duplicados e destas referencias, 17 artigos cumpriron os criterios de inclusión establecidos incluíndose na síntese da revisión sistemática. Analizáronse 2 meta-análises de estudos de cohortes, 3 revisións sistemáticas de ensaios clínicos aleatorios e os restantes artigos foron ensaios clínicos aleatorizados. Conclusións: Dependendo da variable de estudo obtense un nivel de evidencia 1 ou 2 e un grao de recomendación A ou B. O consumo de ácidos graxos cis-monoinsaturados mellora a morbilidade e mortalidade cardiovascular e os factores de risco cardiovascular estudados. Recomendándose polo tanto o aumento do seu consumo para a prevención de enfermidades cardiovasculares. [Abstract] Obxetivos: O obxetivo do presente estudo é determinar se en pacientes con factores de risco cardiovascular, a substitución de ácidos graxos da dieta con ácidos graxos cis-monoinsaturados preven a morbilidade e mortalidade cardiovascular. O obxetivo específico é determinar o efecto de dita sustitución na disfunción endotelial. Metodoloxía: realizouse unha revisión bibliográfica sistemática da literatura científica actual. Para iso, fíxose unha procura bibliográfica de revisións sistemáticas e artigos orixinais. A busca de revisións sistémicas realizouse en Cochrane Library Plus e en Medline, bases de datos especializadas en revisións sistemáticas. Para a procura de artigos orixinais tamén se empregou ISI Web of Knowledge. Nos artigos que cumpriron os criterios de inclusión, analizáronse as variables de estudo: morbilidade e mortalidade cardiovascular, hipertensión, disfunción endotelial, perfil lipídico, diabetes mellitus, marcadores de inflamación, evidencia científica e grao de recomendación. Resultados: Como resultado da busca, obtivéronse 80 citas, das cales 61 foron seleccionadas despois da eliminación dos duplicados e destas referencias, 17 artigos cumpriron os criterios de inclusión establecidos incluíndose na síntese da revisión sistemática. Analizáronse 2 meta-análises de estudos de cohortes, 3 revisións sistemáticas de ensaios clínicos aleatorios e os restantes artigos foron ensaios clínicos aleatorizados. Conclusións: Dependendo da variable de estudo obtense un nivel de evidencia 1 ou 2 e un grao de recomendación A ou B. O consumo de ácidos graxos cis-monoinsaturados mellora a morbilidade e mortalidade cardiovascular e os factores de risco cardiovascular estudados. Recomendándose polo tanto o aumento do seu consumo para a prevención de enfermidades cardiovasculares.
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