¿Se decide mejor al seguir una dieta de restricción calórica?
Use este enlace para citar
http://hdl.handle.net/2183/33417Colecciones
- Bioloxía, Grao en [468]
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemTítulo
¿Se decide mejor al seguir una dieta de restricción calórica?Título(s) alternativo(s)
Decídese mellor ao seguir unha dieta de restrición calórica?Are Decisions Better When Following a Calorie-Restricted Diet?
Autor(es)
Directores
Jácome, M. A.Pardo-Vázquez, José L.
Fecha
2023Centro/Dpto/Entidad
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasDescripción
Traballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2022/2023Resumen
[Resumen] Los animales de experimentación están mantenidos bajo una alimentación ad
libitum, es decir, bajo una disponibilidad ilimitada de comida, lo que provoca que estos
animales tengan sobrepeso. Esto representa dos inconvenientes. Por una parte, los
resultados obtenidos en experimentos con animales sometidos a estas condiciones sólo
serán extrapolables a sujetos que representen estas mismas condiciones, es decir, sujetos
con sobrepeso. Por otro lado, la salud de estos animales se ve comprometida. Se conocen
los efectos de la disponibilidad de comida sobre la salud en general y sobre el rendimiento
cognitivo en particular. Estos trabajos han demostrado que la restricción calórica afecta
positivamente tanto a la duración de la vida como a la calidad de la misma. Además, mejora
el rendimiento de funciones cognitivas como la memoria y el aprendizaje. En el presente
trabajo, se estudiaron los efectos de las condiciones de alimentación sobre la toma de
decisiones basadas en valor en ratas de laboratorio. Para ello, se manipuló la disponibilidad
de la comida en dos grupos experimentales, uno sometido a disponibilidad ad libitum de
comida, y otro bajo restricción calórica, y se comparó el rendimiento de estos grupos en
una tarea de decisiones basadas en el valor. En la tarea, los animales debieron elegir en
cada ensayo entre varias alternativas de respuesta. Cada alternativa estaba asociada a un
determinado valor de recompensa, y los animales debieron de aprender cuáles eran las
mejores alternativas y seleccionarlas. Cuando el rendimiento se estabilizó, se
restablecieron aleatoriamente las asociaciones respuesta-recompensa y comenzó otro
episodio de aprendizaje. [Resumo] Os animais de experimentación mantéñense baixo unha dieta ad libitum, é dicir,
cunha dispoñibilidade ilimitada de alimento, o que fai que estes animais teñan sobrepeso.
Isto representa dous inconvenientes. Por unha banda, os resultados obtidos en
experimentos con animais sometidos a estas condicións só se poden extrapolar a suxeitos
que representan estas mesmas condicións, é dicir, suxeitos con sobrepeso. Por outra
banda, a saúde destes animais vese comprometida. Coñécense os efectos da
dispoñibilidade de alimentos na saúde en xeral e no rendemento cognitivo en particular.
Estes traballos demostraron que a restrición calórica afecta positivamente tanto á duración
da vida como á súa calidade. Ademais, mellora o desempeño de funcións cognitivas como
a memoria e a aprendizaxe. No presente traballo, estudáronse os efectos das condicións
de alimentación na toma de decisións baseadas en valores en ratas de laboratorio. Para
iso manipulouse a dispoñibilidade de alimentos en dous grupos experimentais, un sometido
a dispoñibilidade ad libitum de alimentos e o outro baixo restrición calórica, e comparouse
o desempeño destes grupos nunha tarefa de decisión baseada en valores. Na tarefa, os
animais tiveron que escoller en cada proba entre varias alternativas de resposta. Cada
alternativa estaba asociada a un determinado valor de recompensa, e os animais debían
ter aprendido cales son as mellores alternativas e seleccionalas. Cando o rendemento se
estabilizou, as asociacións resposta-recompensa restablecéronse aleatoriamente e
comezou outro episodio de aprendizaxe. [Abstract] Experimental animals are maintained under an ad libitum diet, that is, under unlimited
availability of food, which causes these animals to be overweight. This represents two
drawbacks. On the one hand, the results obtained in experiments with animals subjected to
these conditions can only be extrapolated to subjects that represent these same conditions,
that is, overweight subjects. On the other hand, the health of these animals is compromised.
The effects of food availability on health in general and on cognitive performance in
particular are known. These works have shown that caloric restriction positively affects both
the duration of life and its quality. In addition, it improves the performance of cognitive
functions such as memory and learning. In the present work, the effects of feeding conditions
on value-based decision making in laboratory rats were studied. To do this, the availability
of food was manipulated in two experimental groups, one subjected to ad libitum availability
of food, and the other under caloric restriction, and the performance of these groups in a
value-based decision task was compared. In the task, the animals had to choose in each
trial between several response alternatives. Each alternative was associated with a certain
reward value, and the animals must have learned which are the best alternatives and select
them. When performance stabilized, response-reward associations were randomly reset
and another learning episode began.
Palabras clave
Ad Libitum
Restricción calórica
Toma de decisiones
Decisiones basadas en valor
Restrición calórica
Toma de decisións
Decisións baseadas en valor
Caloric restriction
Decision-making
Value-based decision-making
Restricción calórica
Toma de decisiones
Decisiones basadas en valor
Restrición calórica
Toma de decisións
Decisións baseadas en valor
Caloric restriction
Decision-making
Value-based decision-making
Derechos
Os titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenido