Skip navigation
  •  Home
  • UDC 
    • Getting started
    • RUC Policies
    • FAQ
    • FAQ on Copyright
    • More information at INFOguias UDC
  • Browse 
    • Communities
    • Browse by:
    • Issue Date
    • Author
    • Title
    • Subject
  • Help
    • español
    • Gallegan
    • English
  • Login
  •  English 
    • Español
    • Galego
    • English
  
View Item 
  •   DSpace Home
  • Publicacións UDC
  • Congresos e cursos UDC
  • Jornadas de Automática
  • Jornadas de Automática (44ª. 2023. Zaragoza)
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Publicacións UDC
  • Congresos e cursos UDC
  • Jornadas de Automática
  • Jornadas de Automática (44ª. 2023. Zaragoza)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Combinación de modelos basados en mecanismos y basados en datos para la predicción de la evolución de calidad en pescado fresco

Thumbnail
View/Open
2023_Novoa_Miguel_Salvador_Combinacion_de_modelos_basados_en_mecanismos.pdf (4.188Mb)
Use this link to cite
http://hdl.handle.net/2183/33736
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 lnternational (CC BY-NC-SA 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-ncsa/4.0/
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 lnternational (CC BY-NC-SA 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-ncsa/4.0/
Collections
  • Jornadas de Automática (44ª. 2023. Zaragoza) [154]
Metadata
Show full item record
Title
Combinación de modelos basados en mecanismos y basados en datos para la predicción de la evolución de calidad en pescado fresco
Alternative Title(s)
Combination of mechanism-based and data-based models for the prediction of quality in fresh fish
Author(s)
Novoa, Miguel
García, Míriam R.
Muñoz, Silvia
Herrera, Juan R.
López Cabo, Marta
Vilas, Carlos
Date
2023
Citation
Novoa, M., García, M.R., Muñoz, S., Herrera, J.R., López-Cabo, M., Vilas, C. 2023. Combinación de modelos basados en mecanismos y basados en datos para la predicción de la evolución de calidad en pescado fresco. XLIV Jornadas de Automática, 435-440. https://doi.org/10.17979/spudc.9788497498609.435
Abstract
[Resumen] El desperdicio alimentario supone un gran problema de sostenibilidad. El pescado, en concreto, es un producto especialmente perecedero, degradándose con mucha rapidez cuando la temperatura de almacenamiento no se controla adecuadamente. Los modelos matemáticos son herramientas útiles para predecir la evolución de la calidad del pescado durante el transporte y almacenamiento. Conocer la dinámica de la degradación con antelación también nos permitirá definir estrategias para reducir el desperdicio alimentario y aumentar el valor añadido del pescado. En este trabajo se presenta una nueva metodología para la descripción de la evolución de calidad de filetes de merluza (Merluccius merluccius) envasada en atmósferas modificadas durante el transporte y almacenamiento. Dicha metodología consta de dos partes: un modelo basado en los mecanismos del proceso que describe la evolución de dos de los indicadores de calidad más utilizados (contenido bacteriano y bases volátiles), y un modelo de aprendizaje automático que permite correlacionar dichos indicadores con un indicador sensorial, el QIM (del inglés, Quality Index Method). Para la evolución de las bases volátiles se propone un nuevo modelo basado en la ley de potencias. Además, en este trabajo, los parámetros desconocidos del modelo se estiman utilizando datos experimentales. En el caso de los modelos de aprendizaje automático, se comparan técnicas de redes neuronales y árboles de decisión utilizando diferentes indicadores del error. El modelo combinado supone un avance en la predicción de calidad, ya que permite predecir el QIM a partir, exclusivamente, de datos de temperatura y obtener resultados satisfactorios.
 
[Abstract] Food waste is a significant sustainability problem. Fish, in particular, is a very perishable product. In fact, spoilage increases rapidly when the storage temperature is not adequately controlled. Mathematical models are useful tools to predict fish quality evolution during transport and storage. This knowledge will help to develop strategies to reduce food waste and to increase the product value. In this work, we propose a new methodology to predict the evolution of quality, during transport and storage, of hake fillets packed in modified atmospheres. It consists of two parts: a model based on the process mechanisms to describe the evolution of two highly used quality indicators (bacterial content and volatile bases), and a machine learning model to correlate such indicators with one of the most employed sensory indexes: the Quality Index Method (QIM). Moreover, we propose a Power Law model to describe volatile bases evolution. We estimate the unknown parameters using experimental data. In the machine learning part, we compare random forest models and neural networks using several statistical techniques. Overall, this methodology is an improvement in fish quality prediction because it makes QIM prediction using just temperature data with promising results.
 
Keywords
Calidad de pescado
Modelado matemático
Estimación de parámetros
Indicadores de calidad
Microbiología predictiva
Fish quality
Mathematical modelling
Parameter estimation
Quality Indicators
Predictive microbiology
 
Editor version
https://doi.org/10.17979/spudc.9788497498609.435
Rights
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 lnternational (CC BY-NC-SA 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-ncsa/4.0/
ISBN
978-84-9749-860-9

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsResearch GroupAcademic DegreeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsResearch GroupAcademic Degree

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics
Sherpa
OpenArchives
OAIster
Scholar Google
UNIVERSIDADE DA CORUÑA. Servizo de Biblioteca.    DSpace Software Copyright © 2002-2013 Duraspace - Send Feedback