Biocompost: compostaje de residuos orgánicos del sector alimentario

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http://hdl.handle.net/2183/31904Colecciones
- Traballos académicos (FCIE) [1007]
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Biocompost: compostaje de residuos orgánicos del sector alimentarioTítulo(s) alternativo(s)
Biocompost: compostaxe de residuos orgánicos do sector alimentarioBiocompost: composting of organic waste from the food sector
Autor(es)
Directores
Soto, ManuelFecha
2022Centro/Dpto/Entidad
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasDescripción
Traballo fin de grao (UDC.CIE). Química. Curso 2021/2022Resumen
[resumen] La tendencia preocupante y creciente en la generación de residuos en Europa lleva a los
Estados, entre ellos España, a tomar medidas para su mitigación. De estos, el 34% son residuos
municipales, cuya recogida separada se pretende aprovechar para el compostaje de la fracción
orgánica. Esta técnica fue aplicada en la Universidad de A Coruña (UDC) como co-compostaje
entre residuos recogidos separadamente en diferentes facultades (70% del peso compostado) y
residuos alimentarios de cafetería (sin impropios), cuyos datos se recopilan en este texto,
acompañados de una revisión bibliográfica de este proceso.
La información presentada se refiere al seguimiento del proceso, pero también incluye la
calidad de la separación y del compost final. Esta monitorización, realizada mediante temperatura
y concentración de oxígeno, fue controlada con riego, volteo y, excepcionalmente, con cambio de
recipiente; ofreciendo unos valores habituales en esta técnica al ser comparada con el compostaje
de residuos de cafetería. Los datos de este último se obtuvieron con el seguimiento del
compostador de 900 litros situado en la zona de compostaje de la Facultad de Ciencias y Escuela
Técnica Superior de Arquitectura (UDC), lugar en el que se efectuó también el co-compostaje de
este proyecto.
La calidad de la separación concluye en un porcentaje de impropios de 4,9% sobre el total
recogido, mientras que los residuos alimentarios alcanzaban el 69,3%, completándose con otras
categorías. Por último, el compost final es evaluado con pH, conductividad eléctrica, humedad,
sólidos volátiles, autocalentamiento y análisis elemental, que son parámetros también usados
como indicadores en el seguimiento. Asimismo, su toxicidad se expresó mediante el análisis
microbiológico de Escherichia coli y Salmonella, comparándose con compost maduros de otras
zonas de compostaje de la UDC. Globalmente, se concluye que es viable el co-compostaje de
estos residuos, pero resulta conveniente mejorar su relación C/N. [Resumo] A tendencia preocupante e crecente na xeración de residuos en Europa leva aos Estados, entre
eles España, a tomar medidas para a súa mitigación. De estes, o 34% son residuos municipais, cuxa
recollida separada preténdese aproveitar para a compostaxe da fracción orgánica. Esta técnica foi
aplicada na Universidade da Coruña (UDC) como co-compostaxe entre os residuos recollidos
separadamente en diferentes facultades (70% do peso compostado) e residuos alimentarios de
cafetería (sen impropios), cuxos datos se recompilan neste texto, acompañados dunha revisión
bibliográfica deste proceso.
A información presentada refírese ao seguimento do proceso, pero tamén inclúe a calidade da
separación e do compost final producido. Esta operación, realizada mediante temperatura e
concentración de osíxeno, foi controlada con rega, volteo e, excepcionalmente, con cambio de
recipiente; ofrecendo uns valores habituais nesta técnica ao ser comparada coa compostaxe de
residuos de cafetería. Os datos deste último obtivéronse co seguimento do composteiro de 900 litros
situado na zona de compostaxe da Facultade de Ciencias y Escola Técnica Superior de Arquitectura
(UDC), lugar no que se efectuou tamén a co-compostaxe deste proxecto.
A calidade da separación conclúe nunha porcentaxe de impropios do 4,9% sobre o total recollido,
mentres que os residuos alimentarios alcanzaban o 69,3%, completándose con outras categorías. Por
último, o compost final é avaliado con pH, condutividade eléctrica, humidade, sólidos volátiles,
análise elemental e autoquecemento, parámetros tamén usados como indicadores no seguimento.
Ademais, a súa toxicidade expresouse mediante a análise microbiolóxica de Escherichi coli e
Salmonella, comparándose co compost maduro doutras zonas de compostaxe da UDC. Globalmente,
conclúese que é viable a co-compostaxe destes residuos, pero é conveniente mellorar a relación C/N. [Abstract] The worrying and growing trend in the generation of waste in Europe leads States, including
Spain, to take actions to mitigate it. Of these, 34% are municipal waste, whose separate collection
is intended to be used for the composting of the organic fraction. This technique was applied at
the University of A Coruña (UDC) as co-composting between waste collected separately in
different faculties (70% of the weight composted) and food waste from the canteen (without
improper), whose data is compiled in this text, accompanied by a bibliographic review of this
process.
The information obtained refers to the monitoring of the process, but also includes the quality
of the separation and the final compost produced. This monitoring, carried out by temperature
and oxygen concentration measurements, was controlled with irrigation, turning and,
exceptionally, with a change of container; offering some usual values in this technique when
compared to the composting of canteen waste. The data for this system was obtained by
monitoring the 900-liter composter located in the composting area of the Faculty of Sciences and
Higher Technical School of Architecture (UDC), where the co-composting of this project was
also carried out.
The quality of the separation concludes in a percentage of improper of 2.3% of the total
collected, while food waste reached 78.4%, completing with other categories. Lastly, the final
compost is evaluated with pH, electrical conductivity, humidity, volatile solids, elemental analysis
and self-heating, parameters also used as indicators in monitoring. Also, its toxicity was expressed
through the microbiological analysis of Escherichia coli and Salmonella, comparing it with
mature compost from other composting areas of the UDC. Overall, it is concluded that the cocomposting
of these residues is feasible, but it is convenient to improve their C/N ratio.
Palabras clave
Compostaje local
Economía Circular
Residuos Municipales
Sostenibilidad
Seguimiento del compostaje
Calidad del compost
Compostaxe local
Residuos municipais
Sostibilidade
Seguimento da compostaxe
Calidade do compost
Local composting
Circular economy
Municipal waste
Sustainability
Composting monitoring
Compost quality
Economía Circular
Residuos Municipales
Sostenibilidad
Seguimiento del compostaje
Calidad del compost
Compostaxe local
Residuos municipais
Sostibilidade
Seguimento da compostaxe
Calidade do compost
Local composting
Circular economy
Municipal waste
Sustainability
Composting monitoring
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