Emprego de antibióticos na industria alimentaria e implicacións na aparición de resistencias bacterianas
View/ Open
Use this link to cite
http://hdl.handle.net/2183/31571Collections
- Bioloxía, Grao en [438]
Metadata
Show full item recordTitle
Emprego de antibióticos na industria alimentaria e implicacións na aparición de resistencias bacterianasAlternative Title(s)
Uso de antibióticos en la industria alimentaria e implicaciones en la aparición de resistencias bacterianasAntibiotic use in the food industry and its implications in the emergence of bacterial resistance
Author(s)
Directors
Torres, EnriqueDate
2022Center/Dept./Entity
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasDescription
Traballo fin de grao (UDC.CIE). Bioloxía. Curso 2021/2022Abstract
[Resumo]: Os antibióticos son un dos maiores logros da medicina moderna. Dende o seu
descubrimento contribuíron ao control das enfermidades infecciosas e salvaron
incontables vidas. A resistencia antimicrobiana, provocada maioritariamente polo
uso imprudente de antibióticos na industria alimentaria e na medicina animal e
humana, é xa unha das maiores ameazas sanitarias a nivel mundial. A necesidade
de alimentar a unha poboación que non deixa de medrar provoca unha
intensificación de todos os sistemas de produción do planeta e un incremento da
dependencia de antibióticos para manter a súa produtividade. Actualmente, o
80% dos antibióticos vendidos están destinados a animais, e na maioría de casos
son empregados con fins non terapéuticos, creando a presión selectiva perfecta
para converter a industria alimentaria nun hotspot de bacterias resistentes. As
enfermidades infecciosas causadas por estes microorganismos son cada vez
máis difíciles de tratar e xa provocan 700.000 mortes anuais en todo o mundo.
Ao ritmo actual, en 2050 as bacterias resistentes cobraranse 10 millóns de vidas
ao ano.
Nesta revisión bibliográfica estudarase o uso de antibióticos en diferentes
sectores da industria alimentaria e a súa relación ca aparición de bacterias
resistentes, así como as vías de propagación ata os humanos e as posibles
alternativas para frear o avance da resistencia antimicrobiana. [Resumen]: Los antibióticos son uno de los mayores logros de la medicina moderna. Desde
su descubrimiento han contribuido al control de las enfermedades infecciosas y
han salvado incontables vidas. La resistencia antimicrobiana, provocada
mayoritariamente por el uso imprudente de antibióticos en la industria alimentaria
y la medicina animal y humana, es ya una de las mayores amenazas sanitarias a
nivel mundial. La necesidad de alimentar a una población que no deja de crecer
provoca una intensificación de todos los sistemas de producción del planeta y un
incremento de la dependencia de antibióticos para mantener su productividad.
Actualmente, el 80% de los antibióticos vendidos está destinado a animales, y en
la mayoría de los casos con fines no terapéuticos, creando la presión selectiva
perfecta para convertir la industria alimentaria en un hotspot de bacterias
resistentes. Las enfermedades infecciosas causadas por estos microorganismos
son cada vez más difíciles de tratar y ya provocan 700.000 muertes anuales en
todo el mundo. Al ritmo actual, en 2050 las bacterias resistentes se cobrarán 10
millones de vidas al año.
En esta revisión bibliográfica se estudiará el uso de antibióticos en distintos
sectores de la industria alimentaria, así como las vías de propagación hasta los
humanos y las posibles alternativas para frenar el avance de la resistencia
antimicrobiana. [Abstract]: Antibiotics are one of the greatest achievements of modern medicine. Since their
discovery, they have contributed to the control of infectious diseases and saved
countless lives. Antimicrobial resistance, mostly caused by the imprudent use of
antibiotics in the food industry and in animal and human medicine, is now one of
the greatest global health threats. The need to feed an ever-growing population
is leading to an intensification of all production systems around the world and an
increased reliance on antibiotics to maintain their productivity. Currently, 80% of
antibiotics sold are destined for animals, and in most cases for non-therapeutic
purposes, creating the perfect selective pressure to turn the food industry into a
hotspot for resistant bacteria. Infectious diseases caused by these
microorganisms are becoming increasingly difficult to treat and already cause
700,000 deaths worldwide each year. At the current rate, resistant bacteria will
claim 10 million lives by 2050.
This review will examine the use of antibiotics in different areas of the food
industry, as well as the pathways of spread to humans and potential alternatives
to contain the progress of antimicrobial resistance.
Keywords
Resistencia antimicrobiana
Antibióticos
Industria alimentaria
Gandaría
Acuicultura
Ganadería
Antimicrobial resistance
Antibiotics
Food industry
Husbandry
Aquaculture
Antibióticos
Industria alimentaria
Gandaría
Acuicultura
Ganadería
Antimicrobial resistance
Antibiotics
Food industry
Husbandry
Aquaculture
Rights
Os titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenido