Métodos de detección de anisákidos en productos de la pesca y su utilidad dentro del sector pesquero-alimentario Pedro Davila Piñón
Ver/ abrir
Use este enlace para citar
http://hdl.handle.net/2183/29293Coleccións
Metadatos
Mostrar o rexistro completo do ítemTítulo
Métodos de detección de anisákidos en productos de la pesca y su utilidad dentro del sector pesquero-alimentario Pedro Davila PiñónTítulo(s) alternativo(s)
Métodos de detección de anisákidos en productos da pesca e a súa utilidade dentro do sector pesqueiro-alimentarioMethods for detection of anisakids in seafood products and their usefulness in the fisheries and food industry
Autor(es)
Director(es)
Iglesias, RaúlBecerra, Manuel
Data
2021Centro/Dpto/Entidade
Universidade da Coruña. Facultade de CienciasDescrición
Traballo fin de mestrado (UDC.CIE). Biotecnoloxía avanzada. Curso 2020/2021Resumo
[Resumen]: Los nematodos de la familia Anisakidae son parásitos cosmopolitas que a lo largo de su ciclo biológico se desarrollan en crustáceos eufáusidos, peces y calamares, y mamíferos marinos. A nivel clínico, son causantes de anisakidosis, una enfermedad que se contrae al consumir pescado crudo o poco cocinado contaminado con estos parásitos y que, actualmente, podría considerarse la principal helmintosis humana en España. Sus manifestaciones clínicas pueden incluir desde síntomas leves y transitorios hasta importantes problemas digestivos y/o alérgicos. Para minimizar el problema, en la industria del sector pesquero-alimentario se están aplicando diversas técnicas destinadas a detectar y evitar la presencia de estos parásitos en los productos de la pesca antes de la comercialización, técnicas que están recogidas en la legislación y/o normas oficiales de aplicación. En este trabajo se presenta una revisión crítica sobre estos procedimientos consolidados, así como sobre una serie de nuevos métodos alternativos más sofisticados, centrando la discusión en su posible aplicabilidad a los controles rutinarios realizados en el sector. [Resumo]: Os nematodos da familia Anisakidae son parasitos cosmopolitas que ao longo do seu
ciclo biolóxico desenvólvense en crustáceos eufáusidos, peces e luras, e mamíferos
mariños. A nivel clínico, son causantes de anisakidosis, unha enfermidade que se contrae
ao consumir peixe cru ou pouco cociñado contaminado con estes parásitos, e que,
actualmente, podería considerarse a principal helmintosis humana en España. As súas
manifestacións clínicas poden incluír desde síntomas leves e transitorios ata importantes
problemas dixestivos e/ou alérxicos. Para minimizar o problema, na industria do sector
pesqueiro-alimentario están a aplicarse diversas técnicas destinadas a detectar e evitar a
presenza destes parasitos nos produtos da pesca antes da súa comercialización, técnicas
que están recollidas na lexislación e/ou normas oficiais de aplicación. Neste traballo
preséntase unha revisión crítica sobre estes procedementos consolidados, así como sobre
unha serie de novos métodos alternativos máis sofisticados, centrando a discusión na súa
posible aplicabilidade aos controis rutineiros realizados no sector. [Abstract]: Nematodes of the Anisakidae family are cosmopolitan parasites developing in
euphausiid crustaceans, fish and squid, and marine mammals throughout their life cycle.
At the clinical level, they cause anisakidosis, a disease that is contracted by consuming
raw or undercooked fish contaminated with these parasites, and which is currently
considered the main human helminthosis in Spain. Clinical manifestations can range from
mild and transient symptoms to severe digestive and/or allergic problems. To minimize
the problem, various techniques are being applied in the seafood industry to detect and
prevent the presence of these parasites in fishery products before marketing. These
techniques are included in the legislation and/or standards. This paper presents a critical
review of these consolidated procedures, as well as a series of new, more sophisticated
alternative methods, focusing the discussion on their possible applicability to routine
controls carried out in the sector.
Palabras chave
Anisákidos
Anisakidosis
Técnicas de detección
Productos pesqueros
Seguridad alimentaria
Productos pesqueiros
Seguridade alimentaria
Anisakids
Detection techniques
Fishery products
Food safety
Anisakidosis
Técnicas de detección
Productos pesqueros
Seguridad alimentaria
Productos pesqueiros
Seguridade alimentaria
Anisakids
Detection techniques
Fishery products
Food safety
Dereitos
Os titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenido