Mostrar o rexistro simple do ítem

dc.contributor.advisorAndrés González, María del Carmen de
dc.contributor.advisorFolgueira, Mónica
dc.contributor.authorNúñez Carro, Carmen
dc.contributor.otherUniversidade da Coruña. Facultade de Cienciases_ES
dc.date.accessioned2021-12-21T17:48:03Z
dc.date.available2021-12-21T17:48:03Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/29201
dc.description.abstract[Resumen]: La artrosis (OA) es una patología que afecta al cartílago articular, provocando su degeneración. Recientemente se ha destacado la importancia de los procesos inflamatorios y de la regulación epigenética sobre su progresión, y también se ha asociado una mayor adherencia a la dieta mediterránea con una menor prevalencia de OA. Teniendo en cuenta el carácter crónico y la falta de un tratamiento efectivo contra esta enfermedad, el presente trabajo constituye un estudio del efecto de nutracéuticos extraídos del aceite de oliva virgen extra (oleocantal y ligustrósido de aglicón) sobre tejido normal y artrósico a nivel de expresión génica y de liberación de óxido nítrico, gas de gran relevancia en la patogénesis de la OA. Además, incluye un análisis histológico de la matriz del cartílago, de las marcas epigenéticas 5hidroximetilcitosina y 5-metilcitosina, y de la modificación H3K27me3; todas ellas implicadas en la OA.es_ES
dc.description.abstract[Resumo]: A artrose (OA) é unha patoloxía que afecta á cartilaxe articular, provocando a súa dexeneración. Recentemente destacouse a importancia dos procesos inflamatorios e da regulación epixenética na súa progresión, e tamén asociouse unha maior adherencia á dieta mediterránea cunha menor prevalencia de OA. Tendo en conta o carácter crónico e a falta dun tratamento efectivo contra esta enfermidade, o presente traballo constitúe un estudo do efecto de nutracéuticos extraídos do aceite de oliva virxe extra (oleocantal e ligustrósido de aglicón) sobre tecido normal e artrósico a nivel de expresión xénica e de liberación de óxido nítrico, gas de gran relevancia na patoxénese da OA. Ademáis, inclúe unha análise histolóxica da matriz da cartilaxe, das marcas epixenéticas 5-hidroximetilcitosina e 5-metilcitosina, e da modificación H3K27me3; todas elas implicadas na OA.es_ES
dc.description.abstract[Abstract]: Osteoarthritis (OA) is a disease that affects the articular cartilage, causing its degeneration. Recently, the importance of inflammatory processes and epigenetic regulation on its progression has been highlighted, and greater adherence to the Mediterranean diet has also been associated with a lower prevalence of OA. Taking the chronic nature and the lack of an effective treatment against this disease into account, the present work constitutes a study of the effect of nutraceuticals extracted from extra virgin olive oil (oleocanthal and ligstroside aglycone) on normal and arthritic tissue at the level of gene expression and release of nitric oxide, a gas of great relevance in the OA pathogenesis. In addition, it includes a histological analysis of the cartilage matrix, the epigenetic marks 5-hydroxymethylcytosine and 5-methylcytosine, and the H3K27me3 modification; all of which are implicated in OA.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsOs titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenidoes_ES
dc.subjectArtrosises_ES
dc.subjectNutracéuticoses_ES
dc.subjectAceite de oliva virgen extraes_ES
dc.subjectOleocantales_ES
dc.subjectLigustrósido de aglicónes_ES
dc.subjectInflamaciónes_ES
dc.subject5-hidroximetilcitosinaes_ES
dc.subject5-metilcitosinaes_ES
dc.subjectH3K27me3es_ES
dc.subjectArtrosees_ES
dc.subjectAceite de oliva virxe extraes_ES
dc.subjectOsteoarthritises_ES
dc.subjectNutraceuticalses_ES
dc.subjectExtra virgin olive oiles_ES
dc.subjectOleocanthales_ES
dc.subjectLigstroside aglyconees_ES
dc.subjectInflammationes_ES
dc.subject5-hydroxymethylcytosinees_ES
dc.subject5-methylcytosinees_ES
dc.titlePapel condroprotector de dos polifenoles del aceite de oliva virgen extra en la artrosises_ES
dc.title.alternativePapel condroprotector de dous polifenois do aceite de oliva virxe extra na artrosees_ES
dc.title.alternativeChondroprotective role of two polyphenols from extra virgin olive oil in osteoarthritises_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesises_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.description.traballosTraballo fin de mestrado (UDC.CIE). Bioloxía molecular, celular e xenética. Curso 2020/2021es_ES


Ficheiros no ítem

Thumbnail

Este ítem aparece na(s) seguinte(s) colección(s)

Mostrar o rexistro simple do ítem