Mostrar o rexistro simple do ítem

dc.contributor.advisorMeijide-Failde, Rosa
dc.contributor.authorFol Rodríguez, Nuria María
dc.contributor.otherUniversidade da Coruña. Facultade de Ciencias da Saúdees_ES
dc.date.accessioned2019-06-14T08:18:49Z
dc.date.available2019-06-14T08:18:49Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2183/23190
dc.description.abstract[Resumen] Objetivos: El objetivo del presente estudio es establecer si en pacientes con factores de riesgo cardiovascular, la sustitución de ácidos grasos de la dieta por ácidos grasos cis-monoinsaturados previenen la morbilidad y mortalidad cardiovascular. Como objetivo específico se pretende determinar el efecto de dicha sustitución en la disfunción endotelial. Metodología: Se realizó una revisión bibliográfica sistemática de la literatura científica actual. Para ello se llevó a cabo una búsqueda bibliográfica de revisiones sistemáticas y de artículos originales. La búsqueda de revisiones sistemáticas se realizó en Cochrane Library Plus y Medline, bases de datos especializadas en revisiones sistemáticas. Para la búsqueda de artículos originales se utilizó además ISI Web of Knowledge. En los artículos que cumplieron los criterios de inclusión se analizaron las variables de estudio: morbilidad y mortalidad cardiovascular, hipertensión, disfunción endotelial, perfil lipídico, diabetes mellitus, marcadores de inflamación, evidencia científica y grado de recomendación. Resultados: Como resultado de la búsqueda se obtuvieron 80 citas, de las cuales se cribaron 61 tras la eliminación de los duplicados y de estas referencias, 17 artículos cumplieron los criterios de inclusión establecidos incluyéndose en la síntesis de la revisión sistemática. Se analizaron 2 meta-análisis de estudios de cohorte, 3 revisiones sistemáticas de ensayos clínicos aleatorizados y los restantes artículos fueron ensayos clínicos aleatorizados. Conclusiones: Dependiendo de la variable de estudio se obtiene un nivel de evidencia 1 o 2 y un grado de recomendación A o B. El consumo de ácidos grasos cis-monoinsaturados, mejora la morbilidad y mortalidad cardiovascular y los factores de riesgo cardiovascular estudiados, pudiendo recomendarse el aumento de su consumo para la prevención de enfermedades cardiovasculares.es_ES
dc.description.abstract[Resumo] Obxetivos: O obxetivo do presente estudo é determinar se en pacientes con factores de risco cardiovascular, a substitución de ácidos graxos da dieta con ácidos graxos cis-monoinsaturados preven a morbilidade e mortalidade cardiovascular. O obxetivo específico é determinar o efecto de dita sustitución na disfunción endotelial. Metodoloxía: realizouse unha revisión bibliográfica sistemática da literatura científica actual. Para iso, fíxose unha procura bibliográfica de revisións sistemáticas e artigos orixinais. A busca de revisións sistémicas realizouse en Cochrane Library Plus e en Medline, bases de datos especializadas en revisións sistemáticas. Para a procura de artigos orixinais tamén se empregou ISI Web of Knowledge. Nos artigos que cumpriron os criterios de inclusión, analizáronse as variables de estudo: morbilidade e mortalidade cardiovascular, hipertensión, disfunción endotelial, perfil lipídico, diabetes mellitus, marcadores de inflamación, evidencia científica e grao de recomendación. Resultados: Como resultado da busca, obtivéronse 80 citas, das cales 61 foron seleccionadas despois da eliminación dos duplicados e destas referencias, 17 artigos cumpriron os criterios de inclusión establecidos incluíndose na síntese da revisión sistemática. Analizáronse 2 meta-análises de estudos de cohortes, 3 revisións sistemáticas de ensaios clínicos aleatorios e os restantes artigos foron ensaios clínicos aleatorizados. Conclusións: Dependendo da variable de estudo obtense un nivel de evidencia 1 ou 2 e un grao de recomendación A ou B. O consumo de ácidos graxos cis-monoinsaturados mellora a morbilidade e mortalidade cardiovascular e os factores de risco cardiovascular estudados. Recomendándose polo tanto o aumento do seu consumo para a prevención de enfermidades cardiovasculares.es_ES
dc.description.abstract[Abstract] Obxetivos: O obxetivo do presente estudo é determinar se en pacientes con factores de risco cardiovascular, a substitución de ácidos graxos da dieta con ácidos graxos cis-monoinsaturados preven a morbilidade e mortalidade cardiovascular. O obxetivo específico é determinar o efecto de dita sustitución na disfunción endotelial. Metodoloxía: realizouse unha revisión bibliográfica sistemática da literatura científica actual. Para iso, fíxose unha procura bibliográfica de revisións sistemáticas e artigos orixinais. A busca de revisións sistémicas realizouse en Cochrane Library Plus e en Medline, bases de datos especializadas en revisións sistemáticas. Para a procura de artigos orixinais tamén se empregou ISI Web of Knowledge. Nos artigos que cumpriron os criterios de inclusión, analizáronse as variables de estudo: morbilidade e mortalidade cardiovascular, hipertensión, disfunción endotelial, perfil lipídico, diabetes mellitus, marcadores de inflamación, evidencia científica e grao de recomendación. Resultados: Como resultado da busca, obtivéronse 80 citas, das cales 61 foron seleccionadas despois da eliminación dos duplicados e destas referencias, 17 artigos cumpriron os criterios de inclusión establecidos incluíndose na síntese da revisión sistemática. Analizáronse 2 meta-análises de estudos de cohortes, 3 revisións sistemáticas de ensaios clínicos aleatorios e os restantes artigos foron ensaios clínicos aleatorizados. Conclusións: Dependendo da variable de estudo obtense un nivel de evidencia 1 ou 2 e un grao de recomendación A ou B. O consumo de ácidos graxos cis-monoinsaturados mellora a morbilidade e mortalidade cardiovascular e os factores de risco cardiovascular estudados. Recomendándose polo tanto o aumento do seu consumo para a prevención de enfermidades cardiovasculares.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsOs titulares dos dereitos de propiedade intelectual autorizan a visualización do contido deste traballo a través de Internet, así como a súa reproducción, gravación en soporte informático ou impresión para o seu uso privado e/ou con fins de estudo e de investigación. En nengún caso se permite o uso lucrativo deste documento. Estos dereitos afectan tanto ó resumo do traballo como o seu contido Los titulares de los derechos de propiedad intelectual autorizan la visualización del contenido de este trabajo a través de Internet, así como su repoducción, grabación en soporte informático o impresión para su uso privado o con fines de investigación. En ningún caso se permite el uso lucrativo de este documento. Estos derechos afectan tanto al resumen del trabajo como a su contenidoes_ES
dc.titleRevisión sistemática: ácidos grasos y enfermedades cardiovasculareses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesises_ES
dc.rights.accessinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.description.traballosTraballo fin de mestrado (UDC.FCS). Asistencia e investigación sanitaria. Especialidade en investigación clínica. Curso 2017/2018es_ES


Ficheiros no ítem

Thumbnail

Este ítem aparece na(s) seguinte(s) colección(s)

Mostrar o rexistro simple do ítem